Liefde

Liefde is volgens mij het meest bijzondere en ongrijpbare element in het menselijk systeem. Liefde is het meest bezongen onderwerp in de muziek, de meeste films gaan er over en ook de meeste boeken hebben met liefde te maken. Liefde kun je voelen voor een ander medemens maar er zijn ook mensen die voelen liefde voor hun auto, huisdier, sport of werk hoewel dat laatste dan weer vaak passie wordt genoemd.

Liefde is ook universeel, mensen van andere continenten, andere culturen en andere talen worden toch verliefd op elkaar. Liefde lijkt een soort apart communicatiekanaal welke overal op aarde voorkomt tussen mensen.

Mensen geven ook liefde aan zichzelf. Ik heb begrepen dat je pas liefde aan een ander kunt geven nadat je in staat bent jezelf lief te hebben.

Advertisements

En toch begrijpen we met z’n allen maar weinig van de liefde. Niemand weet precies wat liefde bij zichzelf nu is, waar het zit en hoe je het bestuurd. Bij sommige mensen komt het wat we noemen ‘uit hun hart’, zij gaan door het vuur voor de persoon waar ze van houden. Bij andere lijkt het meer een optelsom van plussen en minnen. Zolang de uitkomst van de som positief is houden ze van hun partner.

Liefde heeft ook zijn donkere kant, dat noemen we dan weer haat. Bij gebrek aan liefde tussen mensen of wat dan ook ontstaan de meest-gruwelijke taferelen.

Op 23 juni is het Roze Zaterdag in Gouda, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de acceptatie van de liefde tussen mensen. Bijzonder dat dit nodig is in ons vredige landje maar nu we het vieren laten we dan allemaal meedoen en er een groot feest van maken. Op de liefde.

Garro Wiersema 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android

19-05-2018 08:00