Kerstboom op de markt komt maandag aan

Sinterklaas is nog maar net weg of Gouda maakt zich alweer op voor het volgende grote evenement: Gouda bij Kaarslicht. Dit start traditiegetrouw met de ontvangst van de enorme boom uit Kongsberg, Noorwegen. Maandag 8 december komt de Noorse boom aan op de Markt. Firma Nederhoff verzorgt het transport vanaf Rotterdam. Dit jaar helpen kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Carrousel het kerstboomteam van Cyclus met het optuigen van de boom.
De dagen daarna wordt nog verder gewerkt aan de metamorfose van de boom, die met prachtige kerstdecoraties en lichtjes langzaam verandert in een echte kerstboom. De verlichting die aangebracht wordt is natuurlijk energiezuinig. Het sfeervolle resultaat is te zien op vrijdag 12 december, wanneer de Noorse burgemeester uit Kongsberg, Vidar Lande, tijdens de ceremonie die avond om ongeveer 19:45 uur de verlichting van de boom aandoet. Dit jaar doet hij dit voor het laatst, omdat hij volgend jaar aftreedt als burgemeester.
Vriendschapband
Het Noorse Kongsberg schenkt de boom jaarlijks aan Gouda, een traditie die teruggaat naar 1955 toen de vriendschapsband tussen de twee steden ontstond. De boom, een spar van 21 meter hoog, wordt al in november geselecteerd en verscheept naar Nederland.