Kan hergebruik voorkomen dat plastic een tijdbom wordt?

© Suez

Gouda – Na de publicatie in de reeks “(afval)scheiden doet lijden”, waarin de werkwijze bij de eindverwerking van GFT besproken werd, is nu het onderdeel PMD aan de beurt. Deze afkorting doemt steeds meer op en heeft betrekking op de verzameling van afval dat bestaat uit Plastic, Metaal en Drinkpakken. In Gouda en omstreken worden deze materialen verzameld via de bekende transparante zakken en vaste containers, vaak bij winkelcentra.
De vraag die in de kop van dit artikel gesteld wordt is niet zwart/wit te beantwoorden. Alle reden dus om op bezoek te gaan bij het bedrijf dat het verzamelde PMD van Cyclus overneemt. Ook hier moet Cyclus betalen om het aan een geselecteerde eindverwerker kwijt te kunnen. In dit geval is het SUEZ met het Nederlandse hoofdkantoor in Arnhem en de verwerking in Rotterdam. Daan de Rooij, manager Value Chain Plastics, is mijn gastheer die de mogelijkheden, het nut en het proces zal uitleggen.

Per persoon zien wij kans om jaarlijks gemiddeld 30 kilo PMD in te leveren
Het aandeel plastic hiervan is het grootst. Dit deel zal je waarschijnlijk het meeste aanspreken temeer omdat plastic afval een hot item is geworden. Denk alleen maar wat er aan plastic troep in de oceanen zweeft. Op de vraag in de kop van dit artikel, waarmee ik mijn gastheer confronteer, is zijn antwoord dat hergebruik niet alles kan oplossen, maar dat zonder hergebruik het woord “tijdbom” zeker niet overdreven is. De Rooij meldt vervolgens dat de Nederlander vindt dat afval scheiden hoort, maar dat men moeite heeft met de praktijk. Het aardige is dat juist wij op bezoek zijn om te horen hoe de praktijk begrijpelijker kan worden.
SUEZ kent een zo genaamde Afval Barometer. Daaruit blijkt onder meer dat maar liefst 95 procent van de Nederlanders vindt dat het afval scheiden “hoort”. In Gouda wordt dit morele standpunt nog eens extra financieel ondersteund door bij het terugdringen van restafval (dus optimale scheiding) lagere inzamelkosten worden berekend. De dominee en de handelsman is ook hier weer herkenbaar.

Slechts één op de zes Nederlanders weet wat er met hun afval gebeurt
Dat is nu precies de reden waarom we met dit onderzoekproject gestart zijn. Plastic kent een hoge mate van hergebruik. Wat je in de verzamelzak stopt zal voor de meesten benoemd worden als plastic. Bij SUEZ wordt die plastic massa ingenieus gescheiden in vijf plastic soorten. “Wat niet tot een van die vijf soorten behoort noemt men een de “mix plastic stroom” zegt de Rooij “ en die is goed om onder andere straatmeubilair van te maken”. Dat kan slechts eenmalig omdat dit materiaal niet voor een tweede keer te hergebruiken is. De soorten plastic voor hergebruik zijn:

  • PET flessen
  • PET bakjes
  • HDPE o.a. grotere melkflessen.
  • PP, boter en gelijkwaardige verpakkingen
  • LDPE, dat staat voor diverse soorten folie

Als al deze soorten verwerkt kunnen worden tot opnieuw bruikbare producten, heeft de afval verwerkingsindustrie dan nog wat de wensen? De Rooij zou graag zien dat de verpakkers, dus meestal de producenten van de inhoud, met nog meer recyclebare verpakkingen gaan werken. Al met al is het echter de gebruiker van plastic, dus jij en ik, die de moeite moet doen om plastic te scheiden van ander afval.
Wil je het plastic recycle proces visueel volgen?

Kijk dan eens naar dit filmpje en je vindt gelijk het bewijs waarom ook jouw afvalscheiding zo nuttig is.

De “M” van PMD verdwijnt dus ook in de plastic verzamelzak
Wat was de oorzaak dat ook metaal en drankpakken aan het plastic afval mocht worden toegevoegd? Het blijkt een pragmatische reden te hebben, legt De Rooij uit. Op de eerste plaats zijn het sterk recyclebare producten en ze zijn relatief eenvoudig te selecteren uit het totaalaanbod. Bovendien vermindert dit de aanvoer van de hoeveelheid restafval behoorlijk.
Toch wordt ook hier een beroep gedaan op de burger door alleen dat in de verzamelzak te stoppen waarvoor die bedoeld is. Metalen verpakkingen, oftewel staal, blik of aluminium, kunnen eindeloos gerecycled worden. Ze bieden 100% bescherming tegen zuurstof en licht en zorgen dat eten lang houdbaar is. Metaal heeft het hoogste recyclingpercentage van alle verpakkingsmaterialen: maar liefst 95%. Deze motiverende conclusie komt van NEDVANG dat staat voor “Nederland van Afval naar Grondstof”. Zij melden tevens dat 75% van al het aluminium dat ooit geproduceerd is, nog steeds in omloop is. Later meer over NEDVANG.
Metalen verpakkingen zijn gelukkig gemakkelijk herkenbaar en worden dus eenvoudig geselecteerd door de gebruiker. Bij het scheiden van metaalsoorten uit het PMD aanbod, doen magneten het belangrijkste werk. Alleen aluminium krijgt eerst door de verwerker een positieve lading mee om zodoende niet aan de magneet te kunnen ontsnappen. Een belangrijk beroep doet de Rooij aan de consumenten, in dit geval in Gouda en omstreken, om blik en aluminium verpakking vooral leeg in de zak te doen. Met teveel achtergebleven inhoud is de verpakking te zwaar en kan de magneet z’n nuttige werk niet uitvoeren.

Bij drankverpakkingen hoef je niet zo kritisch te zijn
Er leeft nog wel eens de gedachte dat de “binnenvoering” een rol speelt of een drankpak wel of niet in de plasticafvalzak mag worden gestopt. Deze twijfel wordt door de Rooij gelijk weggenomen. Of de binnenzijde nu een plastic of een aluminium laagje heeft, maakt niets uit. Het karton wordt er bij de recycler afgeweekt en de binnenlaag vindt z’n weg naar het plastic of het metaal.

NEDVANG beschikt over waardevolle inzichten over inzameling en recycling
Met deze inzichten zijn o.a. de prestaties over de juiste wijze van inzamelen per gemeente zichtbaar geworden. Natuurlijk kan ik het niet nalaten om te kijken hoe Gouda er voor staat. Zie hier het resultaat per inwoner per jaar:

  • Kunststof (plastics): We zitten in het hoogste segment nl. meer dan 13 kilo
  • Glas: Daarmee bereiken de Goudse inwoners het midden segment t.w. 20 tot 25 kilo
  • Papier: Daarbij bungelt Gouda in het laagste segment met slechts 52 kilo

Natuurlijk speelt de rol van de gemeente en de inzamelaar sterk mee in het resultaat, maar in feite komt het er op neer dat de burger het meest bepalend is bij het scheiden van het afval. Ben je inmiddels de weg kwijt welk afval bij het PMD kan? Door hier te klikken wordt je vraag volledig beantwoord.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

02-09-02019 11:00