Irishof zet in op bewustwording tijdens Dag van de Witte Stok

Jaarlijks wordt tijdens de Dag van de Witte Stok aandacht gevraagd voor het belang van een zelfstandig leven van mensen met een visuele beperking. Het symbool hiervoor is de witte stok. Irishof in Gouda organiseerde in dit kader op zaterdag 15 oktober 2016 diverse workshops om te beleven wat de impact is van minder of niet kunnen zien.

Irishof, gespecialiseerd in wonen en zorg aan mensen met een visuele beperking, organiseerde een viertal workshops waarin een beroep werd gedaan op alle zintuigen, en waarbij het zintuig zien zoveel mogelijk werd uitgeschakeld door een blinddoek of aangepaste bril. Hierdoor konden mensen die gewend zijn om te zien, ervaren wat het effect is als het zicht wegvalt of minder is.
Zo werden mensen bij binnenkomst geblinddoekt en werden de zintuigen op proef gesteld door allerlei kruiden te ruiken maar ook door zure, zoete en zoute etenswaren te proeven. In een andere workshop stond het geblinddoekt voelen van voorwerpen centraal. Verder vertelden twee bewoners over wat het betekent om te leven met een visuele beperking. De bezoekers luisterden met een aangepaste donkere bril op, wat een extra effect had op de beleving van deze ervaringsverhalen.

Marian Heuvelman, hoofd zorg in Irishof: ‘De dag van de Witte Stok is van groot belang voor de aandacht voor blind- en slechtziendheid. Voor veel mensen is zien gelukkig vanzelfsprekend, maar voor bijvoorbeeld oudere mensen is het vaak een groot probleem. Het is een probleem dat niet altijd op tafel komt of wordt onderkend, terwijl er veel hulpmiddelen zijn om het leven met een visuele beperking makkelijker te maken. Wij merken dat het organiseren van deze workshops helpt om de bewustwording rond blind- en slechtziendheid te vergroten en daar dragen we graag aan bij.’

Advertisements