Inspirerende bijeenkomst voor Goudse Jeugdscheidsrechters

Kevin Blom presenteert 1e Goudse Sportrede  Stichting 21 Maart

De Dug Inn (kantine) van CVV De Jodan Boys was goed bezet op donderdag 9 april. Ruim 50 jeugdscheidsrechters (m/v) van diverse Goudse verenigingen kwamen af op de door Stichting 21 Maart georganiseerde bijeenkomst over ‘Een Veilig Sportklimaat’. Hoofdgast was eredivisiescheidsrechter Kevin Blom, die als ambassadeur van Stichting 21 Maart (*) de ‘1e  Goudse Sportrede’ presenteerde.

Kevin startte met een korte inleiding over zijn loopbaan. Hij vertelde open over zijn eerste ervaringen als jeugdscheidsrechter, de leermomenten, de fouten en de mooiste momenten in zijn carrière als betaald KNVB scheidsrechter. Hij benadrukte het belang van cursussen en een goede opleiding voor scheidsrechters. De belangrijkste voorwaarde om goed te kunnen fluiten is absolute objectiviteit. Zijn enthousiaste presentatie inspireerde de aanwezige jeugdfluiters – van Haastrecht, Jodan Boys, Donk en Olympia – tot heel wat vragen van zowel persoonlijke als technische aard.

Advertisements

Een centrale vraag was: ‘Hoe ga je als jonge scheidsrechter om met schreeuwende ouders, leiders e.d?’ Ofwel: mensen langs de lijn die zich niet correct gedragen, ofwel agressie, intimidatie, bemoeizucht, schelden, discriminatie. Het komt wekelijks voor en het is misschien ook nooit helemaal uit te bannen, omdat voetbal nu eenmaal een hele grote sport is. Wekelijks zijn er in Nederland 35.000 wedstrijden in het amateurvoetbal, bij ruim 3500 verenigingen. Bovendien spelen emotie en passie altijd een rol.
Het is daarom des te belangrijker om over dit soort zaken te praten, met elkaar, maar zeker ook met die ‘enthousiaste mensen die soms stoute dingen doen en zeggen zoals Kevin het netjes benoemde. Het gaat om besef, respect en kennis van spelregels. Daarbij moet je als scheids best sterk in je schoenen durven staan.  En dat is dan weer een kwestie van opleiding, ervaring en goede begeleiding, en heldere afspraken maken. Bijvoorbeeld de afspraak om niet in het veld te staan als coach, dat soort concrete voorbeelden.

Het zijn de fundamenten voor een Veilig Sportklimaat.

Na een laatste vragenronde floot avondvoorzitter Arjan Blok af, en bedankte iedereen voor de opkomst , en Kevin Blom voor zijn inspirerende 1e  editie van de Goudse Sportrede. Uiteraard ontkwam Kevin niet aan rondje handtekeningen en ‘samen op de foto’. Ook dat hoort erbij… Voor herhaling vatbaar!

jeugdscheidsrechters bijeenkomst kevin blom