In korte broek de winter door voor Apollo

Hij liep afgelopen zomer in zijn korte broek, zoals zoveel kinderen. Toen kreeg hij een idee: wat nou als ik mijn korte broek aanhoud als het kouder wordt, dan kan ik sparen voor het goede doel. En dus haalt de 7-jarige Noah Kleespies nu geld op voor ‘uitstervende dieren’, zoals hij zo graag wilde. Hiermee helpt hij zijn vriendje Apollo, een jonge zwarte neushoorn in Kenia. In een filmpje is te zien hoe neushoorn Apollo op een drafje over de rode aarde loopt, het dier is nog klein, want hij is nog geen jaar oud. Duizenden kilometers verderop woont de jongen die dit mogelijk maakt, de 7-jarige Noah. De manier waarop is voor de verzorgers soms wennen, vertelt zijn moeder. “Het is soms moeilijk om voor te stellen voor de mensen daar, dat hij nu in een korte broek loopt. Dan zeggen ze bezorgd: het is zo ook wel goed hoor!” Begonnen Het idee voor de opmerkelijke Goudse sponsoractie kwam deze zomer, toen iedereen nog licht bedekt over straat ging. “Eerst liep ik al een hele tijd in een korte broek”, vertelt Noah. Maar hij begon na te denken over hoe mensen met dieren omgaan. Daarop stopte hij met vlees eten en wilde graag meer doen. “Toen dacht ik: ik kan de hele winter erin blijven lopen voor een goed doel”. Dat goede doel moesten ‘uitstervende dieren’ zijn, vond hij. Een diersoort voor zijn actie had hij nog niet gevonden. Sponsors Via via vond de familie een betrouwbaar verblijf waar neushoorns worden opgevangen, het Sheldrick Wildlife Trust, in Kenia. Zo leerde Noah Apollo kennen. De jonge neushoorn werd opgevangen nadat hij was gevonden zonder zijn moeder. Zijn verblijf kost natuurlijk geld en Noah en zijn ouders wilden graag bijdragen. De vraag was alleen: hoe kom je aan sponsors? Een inzamelactie langs de deuren was al overwogen toen zijn moeder met een beter idee kwam. Samen namen ze een video op waarin Noah vertelt dat hij geld inzamelt voor Apollo en waarom. Sindsdien geven vrienden en familie wekelijks geld, zelfs de juf van zijn klas doneert. Is dat niet koud? Met de sponsoractie adopteert de familie Apollo voor een periode van vier jaar. Dankzij zijn korte broek kan de kleine man iedere week 30 euro bijdragen. Noah krijgt af en toe een filmpje toegestuurd, zodat hij kan zien hoe het met zijn vriendje gaat. In een van de filmpjes zie je Apollo speels als een geit zijn kop boven het hok uitsteken. ‘Dat is lief!’, zegt Noah verlegen terwijl we kijken. Het lijkt wel een kinderboek, maar dan met levende dieren.
Noah (7)
Nu krijgt het neushoorntje nog veel aandacht van verzorgers. Het is de bedoeling dat zij later meer afstand nemen, zodat het dier niet te tam is als hij terug mag naar de natuur. Noah gaat in ieder geval zo lang het kan door met zijn actie. Of het niet koud is in regen en wind? “Mwah.. soms wel, soms niet”. Hij is geen koukleum, zegt ook zijn moeder, maar als hij zich er niet goed bij voelt stopt hij ermee. Ook Noah sponsoren? Stuur een e-mail naar noahkortebroek@posteo.nl Volgens het Sheldrick Wildlife Trust werd Apollo gevonden bij zijn dode moeder, die bleek te zijn overleden aan miltvuur. Zwarte neushoorns kwamen vroeger in groten getale voor in Afrika, maar worden nu bedreigd door stropen. In Zuid-Afrika is een anti-stropers programma opgezet waardoor de neushoornpopulatie nu is gestabiliseerd. Kenia is een van vier landen waar de dieren nog voorkomen.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving? Mail het ons via redactie@degouda.nl Download nu deGouda App voor iOS en Android