Ideeën voor vakantiespelletjes

Het is vakantietijd en de dagen van zonnebrand, muggen, opblaaseenhoorns en barbecues zijn begonnen. Het zijn ook de dagen waarop je veel tijd met elkaar doorbrengt: in de auto naar je bestemming, in caravan of tent, aan het strand of in de bergen en aan de campingtafel of in de opklapstoel. Hoe voorkom je dat de verveling toeslaat? En hoe vermaak je je zonder de luxe van stopcontacten? deGouda helpt!

– Autobingo: er zijn bingokaarten met alleen plaatjes voor de echte kleintjes, met automerken of met combinaties van kentekens. Er zijn ook kaarten die het je moeilijk maken en waarbij je op zoek gaat naar luchtballonnen, mensen die zingen in hun auto, iemand met een gekke zonnebril of iemand met een strik in het haar. Google ‘autobingo’ en een printje voor onderweg is zo gemaakt!

– Raad de artiest en de titel: ieder gezinslid levert tien liedjes aan voor een gezamenlijke playlist. Wie raadt als eerste de artiest en de titel van het nummer? Geen tijd gehad voor het samenstellen van een lijst met muziekjes? Geen nood: deGouda heeft een
vakantieplaylist klaarstaan!

Advertisements

– Ik ga op reis en ik neem mee… Om beurten vult een gezinslid de zin aan met een nieuw item voor de ‘paklijst’. Volgende speler noemt alle items die eerder genoemd zijn, plus een nieuw voorwerp.

– Geen ja, geen nee: bevraag je familie over een onderwerp naar keuze. De antwoorden ‘ja’ en ‘nee’ zijn streng verboden. Voor de
fanatiekelingen: ‘uh’ mag ook niet!

– Woordenslang maken: kies een thema, zoals ‘fruit’ of
‘meisjesnamen’. Een gezinslid start met een fruitsoort: een appel, en het volgende gezinslid moet een nieuwe fruitsoort noemen met de laatste letter van appel… de lychee. Wij wensen de pechvogel die volgt veel succes met de letter ‘e’!

– Flessenspel: je vult een plastic literfles met water, laat het dopje eraf en gaat tegen over elkaar staan (of met een grotere groep bijvoorbeeld in een driehoek of vierkant). Je gooit, schiet of rolt de bal naar de fles van je tegenstander en probeert deze om te krijgen. Lukt dit, dan moet jouw tegenstander eerst de bal halen voordat hij zijn fles weer rechtop mag zetten. De speler van wie de fles het eerst leeg is, verliest. P.S. En als die fles er dan toch is, pak dan het dopje er nog even bij, zet ‘m op tafel en daag je vader dan uit voor de bottlecap- challenge!

– Beachbal: net iets handiger dan tennis (waarbij je veel ruimte nodig hebt en de bal alle kanten op kan) of badminton (een shuttle vangt al snel wind). De beachbalset kan mee naar strand, meer of speeltuin en de batjes kunnen ook fantastisch dienst doen als waaier of muggenmepper.

– Vlaggenroof: ga je met een groter gezelschap op pad? Of heb je gezellige buren? Dan is dit een leuk spel om de dag af te sluiten! Zoek een vrij terrein op en verdeel het in twee. Verstop op beide

terreinen een vlag. Deze vlag moet gestolen worden door het team op de andere speelhelft. Kom je op het terrein van de tegenpartij, dan loop je de kans getikt te worden, maar het is ook de gelegenheid de vlag te zoeken en te stelen. Word je getikt, dan eerst terug naar eigen spelhelft en opnieuw een poging doen. Het team dat als eerste de vlag rooft, wint!

– Andere actieve spellen voor bij de tent of op de camping: pingpong, boompje verwisselen, hints (ieder gezinslid mag enkele
kaartjes schrijven: boeken, films, BN’ers, uitdrukkingen).

– Uno: Een mooie gelegenheid om elkaar lekker te pesten. Een eenvoudig spelletje dat leuk is voor alle leeftijden. Ook gezellig als je erg lang op de pizza moet wachten. Kan dus gewoon mee in de handtas!

– Rummikub: hoe kom je van dat laatste steentje op je bordje af? Breek je brein en leg mooie kleuren- en cijfercombinaties op de campingtafel.

– Dilemma op dinsdag: valt het gesprek stil? Dan is het tijd voor een dilemma op dinsdag! Heb je liever dat er iedere avond een struisvogel in je slaapkamer zit of dat je een voet massage moet geven aan alle mensen die je ziet met blote voeten? Ook leuk om zelf nog wat dilemma’s te bedenken! Check: www.dilemmaopdinsdag.nl.

– Andere spellen die een handig reisformaat hebben (zodat dat derde paar pumps toch nog mee kan) en die tof zijn voor jong en oud: de Grote Dalmuti, kaarten, For sale, Regen wormen, Weerwolven, Black Stories. En de mens-erger-je-niet? Die blijft dit jaar lekker thuis.

Fijne vakantie! (redactie deGouda en GoudaFM).

30-07-2019 13:50