Hots, klots, water in mijn tas, loop ik met mijn klas

Gouda – Op woensdag 21 maart lopen zo’n 475 kinderen van zeven Goudse basisscholen voor Wandelen voor Water. De sponsorloop in de binnenstad wordt georganiseerd door de Goudse Rotaryclubs. De scholieren dragen zes liter water over een afstand van zes kilometer. Hun leeftijdgenootjes in Afrika doen dat dagelijks en kunnen daarom minder naar school.

Op de Markt worden de wandelaars welkom geheten door kinderburgemeester Romaissa Magouh en door de ambassadeur van Tanzania, Irene Kasyanju. De opbrengst van de sponsorloop is voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen op scholen in Tanzania.

“Mijn tas is best zwaar, joh”, verzuchtten leerlingen in voorgaande jaren. Opeens ervaren zij de dagelijkse realiteit van hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden, waar water van ver gehaald moet worden en niet zomaar uit de kraan komt.

Advertisements

Na een warming up en een laatste repetitie van het speciale ‘hots, klots’ waterlied, vertrekken de leerlingen uit de groepen 7 en 8 om 9.15 uur vanaf het ONA terrein richting Van der Palmstraat en gaan met een slinger naar de Guldenbrug. Over de brug gaat de stoet rechtsaf de Veerstal op. Via de randen van de binnenstad bereiken de kinderen over de Kleiweg omstreeks 10.15 uur de Markt. Daar is een versnapering en volop vertier.

De kinderburgermeester Romaissa Magouh zal de scholieren toespreken. De stadsdichter, Joost Reichenbach, maakt de winnaar van de gedichtenwedstrijd bekend, die het winnend watergedicht voordraagt. Dan volgt de bekendmaking van het totale sponsorbedrag en de aanbieding aan de ambassadeur van Tanzania, Irene Kasayanju. Met de felblauwe rugzakken met flessen water en het vrolijke waterlied, belooft het een waar spektakel te worden. De leerlingen verlaten de Markt via de Korte Groenendaal richting Best Western Hotel en bereiken opnieuw de Guldenbrug. Via de Lethmaetstraat arriveert de stoet omstreeks 11.00 uur weer op het ONA terrein.

De organiserende Rotaryclubs werken nauw samen met voetbalvereniging ONA, het Carmelcollege en MBO-Rijnland. Meer dan honderd vrijwilligers zijn 21 maart op de been om de wandelaars te begeleiden en op drukke punten het verkeer te regelen. Op de deelnemende scholen zijn gastlessen gegeven over het belang van schoon drinkwater.

De opbrengst van Wandelen voor Water gaat naar Tanzania voor het verbeteren van de drinkwater- en sanitaire voorzieningen op scholen. De wereldwijde organisatie Aqua for All, legt bij elke euro die de kinderen verdienen 0,80 euro bij.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via persbericht@goudafm.nl