‘Het charmante uitzicht van Gouda’

Gouda – Een stuk of zes bewoners aan het steegje rond de St. Janskerk hebben een brief ontvangen en die brief heb ik geschreven. Eén bewoonster reageert op mijn oproep en haar spreek ik vandaag. Zij heeft het charmantste uitzicht van Gouda.

Het smalle steegje tussen de Sint Janskerk en de winkels en horecagelegenheden aan de markt is grotendeels aan het oog onttrokken, maar grote drommen toeristen glippen dagelijks via de Koster Gijzensteeg, de Kerksteeg of de Torenstraat naar Achter de Kerk, om in een Harry Potter-achtige filmset te belanden. Je ruikt er de horeca -en bij vlagen de urinelucht afkomstig van de plaspaal bij de kerk-, je hoort het relaas van de stadsgidsen -in combinatie met de kerkklokken en het rammelen van pannen en potten in alle keukens- en je ziet een grote verscheidenheid aan panden. Al net zo groot is de verscheidenheid aan ‘opgestapelde’ balkons: allemaal klein, maar een voor een compleet anders. Wonen hier echt mensen? En zo ja: hoe vinden zij dat?

Lizette Oudijk woont boven haar kroeg, Cafeetje Heeeurlijk, en wil hier nooit meer weg, als het even kan. ‘Ik heb veel geluk gehad met dit huis. Ik had de kroeg al, en wilde er dolgraag boven wonen. Toen de toenmalige huurder vertrok liet hij me dat in een vroeg stadium weten. Ik ben er direct bovenop gesprongen en nu zit ik hier.’ Lizette houdt van de stad, ze moet er niet aan denken in het groen te wonen. ‘Ik wil graag mensen om me heen hebben. Als ik voor op het terras van de kroeg zit, ben ik de hele dag aan het zwaaien en groeten.’

Advertisements

Wat zijn nu de voors en tegens van hier wonen? Lizette kiepert twee kaarsen waar een slootje water in staat over haar balkonrand. Ze heeft geen moeite met de toeristen of kroeggangers in het straatje. ‘Er wordt wat afgeluld in het Duits en Engels, maar ik vind het hier superstil.’ Boven haar luiden de kerkklokken. ‘De kerkklokken op zondag, dat is niet zo fijn. Als ik tot laat in de kroeg heb gestaan, is 09:30 uur erg vroeg. Maar meestal slaap ik weer in, hoor. En je weet hoe laat het is zonder een horloge te hebben!‘ Ze moest ook wennen aan het zware vrachtverkeer in de stad: ‘Ik lag te trillen in mijn bed.‘ Als de zon schijnt is Lizette te vinden op haar balkon. ‘Ik zit hier zo vrij… Ik heb van niemand last. Als het warm is, blaas ik mijn badje op en ga ik erin liggen. Beter kan het niet!’

Natuurlijk vraag ik nog even naar het avontuur van Cafeetje Heeeurlijk bij de Canal Pride Utrecht. ‘Toen ik bezig was met de organisatie riep ik “Dit doen we nooit meer!”, maar het was zo gaaf dat we hopen volgend jaar weer te worden ingeloot.’

Steek jij Lizette en haar uitzicht naar de kroon? Laat het ons weten en we komen het vastleggen! Mail ons naar redactie@deGouda.nl 

Tekst: Jessica Vlastuin

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving? Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

30-06-2019 14:40