Groeispurt heren Z&PC De Gouwe eindigt met een gelijkspel

Het was zaterdag even wennen voor de waterpoloërs van Z&PC De Gouwe. Ze stapten voor het eerst sinds weken een keer niet met drie punten op zak uit het water. Sassenheim haalde op de slotdag van de competitie een punt: 9-9.
Laatste wedstrijden van de competitie willen nog wel eens saai en plichtmatig zijn, maar Sassenheim-De Gouwe was dat niet. Beide ploegen wilden nog voor de punten gaan, waardoor het publiek in zwembad De Wasbeek geen niemendalletje kreeg voorgeschoteld.
De Gouwe was vrijwel de gehele tijd veroordeeld tot achtervolgen. Op het moment dat de ploeg langszij was gekomen bij de gastheren, volgde telkens een fase waarin kans op kans werd gemist. Sassenheim leek met nog anderhalve periode te spelen en een 7-4 voorsprong op rozen te zitten, maar in de slotfase richtte De Gouwe zich opnieuw op. Het kwam terug tot 8-8, maar leek toch aan het kortste eind te trekken toen de thuisclub 36 seconden voor tijd 9-8 maakte. Twintig seconden daarna lag de bal echter weer aan de andere kant in het doel (9-9, treffer Raymond Zijderhand). In het daaropvolgende secondenspel verloor Sassenheim de bal, nam De Gouwe een time-out en schoot Raymond Zijderhand in de allerlaatste seconde op de lat. “Helaas geen nieuwe zege”, zei De Gouwe-trainer Erik van Leeuwen. “Voor de stand maakt het niets uit, ook bij winst waren we vijfde geworden. Alleen als ZPCH had verloren, hadden we nog vierde kunnen worden.”
Ook was er geen officieuze titel voor De Gouwe, die van minst gepasseerde verdediging. En terwijl doelman Jordy Witjes er in Sassenheim alles aandeed om zo weinig mogelijk treffers te incasseren. Van Leeuwen: “Jordy had ons voor de wedstrijd in de groepsapp bestookt met smsjes dat ie graag de minst gepasseerde keeper van deze competitie wilde worden. De doelman van kampioen De Vliet had tot de laatste speeldag één treffer minder tegen gekregen.”
Hoe graag De Gouwe ook wilde: De Vliet won met 9-6 bij OZV en werd behalve kampioen ook de ploeg met de beste verdediging. “Ik ben vroeger ook keeper geweest en weet hoe het werkt. Als keeper ben je gevoelig voor die dingen. Maar Jordy hoeft niet te treuren. Hij heeft een uitstekend seizoen gespeeld. Hij is bloedfanatiek onder de lat. Zo’n speler wenst iedere ploeg zich. Hij is een aanjager van het zuiverste soort, een keeper die de boel op zijn tijd even goed wakker schudt.”
Joep van Straalen kwam zaterdag in Sassenheim niet tot scoren, maar de linkshandige aanvaller had wel een nieuwtje: hij is ook volgend seizoen beschikbaar voor De Gouwe 1. Eerder gonsde het van de geruchten dat Van Straalen een stapje terug wilde doen. “Ik ben de laatste weken ziek geweest, kon daardoor niet brengen wat ik normaal breng. Zo wil ik geen afscheid nemen. Nóg belangrijker: ik heb het gevoel dat er een gedenkwaardig seizoen aankomt. Dat wil ik niet missen.”
Van Leeuwen wilde niet op de zaken vooruitlopen. “We hebben een uitstekende tweede competitiehelft gedraaid. We zijn gegroeid en volwassener geworden. Om mee te doen voor het kampioenschap moeten we straks nog wel iets extra’s doen.”
Doelpunten De Gouwe: Jurre Geleijnse 2, Thiemo Geleijnse 2, Raymond Zijderhand 2, Alexander Schot, Kors van Tilburg, Wessel van Kooten.