Gouwenaar Jelle Lugten is klaar voor de Iron Man

Jelle Lugten met zijn fiets

Gouda – Op 15 september is het zover. Dan doet Gouwenaar Jelle Lugten, die nu in Utrecht woont, mee aan de Ironman in Wales. Kustplaats Pembrokeshire is plaats van handeling van het loodzware evenement.

Eerst moet – in zee – 3,8 km worden gezwommen waarna 180 km fietsen en een hele marathon (42 km) volgen. Enige maanden geleden werd de 27-jarige Lugten Nederlands Kampioen Duathlon na 10 km hardlopen, 60 km fietsen en weer 10 km hardlopen. Lugten komt uit voor het Utrechtse Hellas Triathlon en kreeg vroeger zijn opleiding bij het Goudse GRTC Excelsior. Het behalen van de nationale titel was op z’n zachtst gezegd zeer verrassend. Want de veelbelovende wielrenner Lugten – met klimtalent en profaspiraties – kreeg in 2010 een zwaar ongeval toen in Zuid-Frankrijk een auto uit tegengestelde richting het parcours op reed.

De klap kwam hard aan want de jonge wielrenner liep een schedelbasisfractuur, hersenletsel, een hersenbloeding en een op drie plaatsen gebroken rug op. Hij herstelde maar hield een verkleind gezichtsveld aan de crash over. Waardoor wielrennen in een peloton onmogelijk werd. Lugten bleef echter fanatiek sporten, liep marathons en wilde meer. Na het behalen van het kampioenschap staat hij voor een nieuwe uitdaging in Wales. ,,Niet alleen voor het meedoen, maar ook om te presteren,” zegt hij. ,,Zwemmen is mijn zwakste onderdeel, maar daar heb ik hard voor getraind. Benieuwd hoe het zwemmen in zee gaat. Het streven is om een snelle tijd neer te zetten.

Advertisements

Als het even kan, wil ik de limiet voor de Ironman in Hawaï halen, de belangrijkste hele triathlon ter wereld. Misschien is er voor mij dan een plaatsje in een sponsorteam”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

28-08-2019 14:55