Goudse Zeilkampioenen

Europees Kampioen op het Balatonmeer
De bekende Gouwenaars Herman van Eijk en Jan Willem van den Hondel hebben zich internationaal in de ORC Sportbootklasse in de kijker gespeeld met het Europees kampioenschap in de open sportboot klasse. Een klasse waaraan elk sportboottype met een geldige ORC meetbrief tussen de 6 en 9 meter kan mee doen en daarmee hoog in aanzien staat in de zeilsport. Bij deze wedstrijden op het Balatonmeer, (Hongarije) finishten ze met hun Smile 22 soms niet alleen op rating als eerste maar 2x ook op zgn. line honours. Ze lieten hierbij veel langere boten, professionele teams en boten met kantelkielen, ballasttanks en andere special high-tech achter zich, waardoor ze naast de Corinthian (amateur) titel ook de open titel voor zich konden opeisen.

Duits kampioenschap Vaurien
De successen voor Elfhoeven gaan verder: Hylke Sasse en zijn partner Janna Riffeler hebben eveneens een formidabele prestatie neergezet door tijdens de open Duitse kampioenschappen als Hollander de Duitse landstitel Vaurien naar Nederland te halen. Een prestatie van formaat! De Vaurien is een bekende meer traditionele open boot die echter door een geheel nieuw zeilplan helemaal up to date en uitdagend om te varen is. Bij lastige omstandigheden met grote wind draaiingen en wisselende windkracht wist stuurman Hylke extreem te domineren.

Derde plaats in de ‘Bol d’Or’, de grootste zeilwedstrijd op het meer van Genève
Martin Baas is derde geworden met Yemanjá, een Luthi 33 (foto). Met een deelnemersveld van meer dan 500 zeilschepen in diverse klassen, wist Baas met zijn Nederlandse bemanning, bestaande uit Herman van Eijk, Bart Heintz, Bart van den Hondel, Jaap Koster en Vincent van Leeuwen niet alleen de derde plaats in de TFC 1+2 klasse te winnen, maar tevens de derde plaats “Overall” van alle monohulls. Een uitstekende prestatie gezien de grote concurrentie van tal van beroemde schippers die vanuit de hele wereld aan dit spectaculaire evenement deelnemen. Voordekker Vincent van Leeuwen: “nadat we voor de vijfendertigste keer de zeilen hadden gewisseld, ben ik de tel kwijt geraakt”. Het parcours van de regatta beslaat het hele meer. De start vindt plaats in Genève en vervolgens moet het keerpunt worden bereikt, zo’n 75 km verder in Bouveret, waarna de terugtocht kan beginnen naar de finishlijn in Genève. De regatta die om zaterdagochtend om 10.00 uur begon, eindigde voor het team o.l.v. Martin Baas 17 uur, 1 min. en 28 seconden later rond 3.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag.
Ook vorig jaar nam Baas met Yemanjá, eigendom van Six van Leeuwen, deel aan de Bol d’Or. Een half uur voor het bereiken van de finish brak de mast en verdween deze met het grootzeil naar de bodem van het meer. Van Leeuwen besloot daarna zijn in Zwitserland gebouwde boot, uit te rusten met een carbon Hall Spars mast uit het Nederlandse Breskens, en wederom aan zeilmaker Martin Baas van Hagoort Sails de opdracht te verstrekken nieuwe zeilen te ontwikkelen. Deze combinatie met de Nederlandse crew leidde tot een fraai eindresultaat.

Advertisements

zeilen