Goudse wint 3de race SUP NK distance

Afgelopen zondag was de jachthaven van Bruinisse het strijdtoneel voor de 3de wedstrijd van het SUP NK long distance klassement.

SUP staat voor Stand Up Paddling en is de snelst groeiende watersport van dit moment. Zowel recreatief als competitief kan de sport beoefend worden.

Janneke Smits uit Gouda is sinds vorig jaar actief in de SUP sport. Naast een eigen SUP-school en een webshop op het gebied van SUP materialen neemt zij ook actief deel aan SUP wedstrijden die worden georganiseerd.

Advertisements

Dit jaar zijn er 4 wedstrijden voor de NK distance titel.
De eerste wedstrijd van het jaar werd in april in Leeuwarden georganiseerd. Dit waren 2 heats met een totale lengte van ongeveer 13 km.
Eind juni werd op Strand Horst de tweede NK wedstrijd georganiseerd welke bestond uit 3 verschillende heats met een afstand van 2,5-3 km per heat.
Afgelopen zondag was Bruinisse aan de beurt. De wedstrijd daar bestond uit een sprint en een Superlap wedstrijd. De Superlap is een tactische onderdeel waarbij je een bepaald parcours, uitgezet d.m.v. boeien 5 x moet afleggen. Tijdens 1 ronde mag je een boei overslaan. De sporter mag zelf weten wanneer hij/zij deze superlap inzet.

Smits heeft tijdens alle drie de wedstrijden de eerste plaats weten te behalen. De laatste wedstrijd wordt in het laatste weekend van September georganiseerd in Haarlem. Deze wedstrijd is een ronde door Haarlem. De totale lengte van deze race is 18 km. De Nederlandse titel kan haar met de voorgaande 3 wedstrijden niet meer ontgaan.

In September, door de suppers ook wel SUPtember genoemd wordt tevens de SUP11city tour georganiseerd. De 11stedentocht door Friesland op een SUP-board. In 5 dagen wordt het totale parcours zo snel mogelijk afgelegd. Smits heeft hier vorig jaar ook de eerste plaats weten te behalen. Dit jaar gaat ze proberen deze titel te verdedigen.
Aan de SUP11city tour doen deelnemers uit wel 30 verschillende landen mee.
De dames op plaats 2 en 3 zijn Emma Reijmerink (2) en Carla Schellart (3).
Bij de heren werd Ricardo Haverschmidt 1, Ike Frans 2 en Martijn van Deth 3.

sup