Goudse piet: goudgeel of met ruitmotief. Gouda kiest verder voor traditioneel feest

De gemeente Gouda bereidt een traditionele Sinterklaasintocht voor met een Gouds randje. Tijdens de intocht op 15 november a.s. zullen ook enkele kaas- en stroopwafelpieten meelopen als knipoog naar de tradities van de stad. Zij dragen een pietenpak en worden goudgeel of met ruitmotief geschminkt. Het uiterlijk van de zwarte pieten die meelopen, is een aantal jaar geleden al veranderd naar donkerbruin zonder stereotype grote rode lippen en oorbellen.

Burgemeester Schoenmaker: ‘In mei is in Gouda enthousiast gereageerd op het bericht dat de landelijke Sinterklaasintocht in onze stad gaat plaatsvinden. Ik heb heel veel positieve reacties op dat nieuws mogen ontvangen. Natuurlijk kwamen er ook vragen hoe zwarte piet er in Gouda dit jaar uit komt te zien. In de afgelopen maanden heb ik hierover veel reacties via de mail en twitter ontvangen en heb ik met veel Gouwenaars gesproken. Er zijn veel voorstanders van de traditionele zwarte pieten, maar ook mensen die verandering willen. Ook was ik aanwezig bij het stadsgesprek in de Goudse bibliotheek, waar zo’n 100 Gouwenaars hun mening hebben laten horen.

Wat ik heb gemerkt is dat het geen eenvoudige opgave is om tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. Heel veel mensen hechten aan het traditionele Sinterklaasfeest en zien geen reden voor verandering. Dat is een belangrijk gegeven. Maar er zijn ook mensen die voor verandering pleiten. Ik vind het als burgemeester belangrijk dat ook de mening van mensen die er anders naar kijken, gehoord wordt, ook al zijn die in de minderheid. Samen met de stad heb ik gezocht naar een balans die past in de Goudse tradities en recht doet aan de verschillende opvattingen.

Advertisements

Ik ben erg blij dat de stad actief heeft meegedacht en ideeën heeft aangedragen. Gouda kijkt uit naar een feestelijke en fantastische Sinterklaasintocht op 15 november.”