Gouds Zero emissiesysteem voor slimme logistiek lijkt haalbaar

Foto: Stichting Gouda Schoon

Gouda – De bezorgers rijden af en aan, grote vrachtwagens leveren aan winkels door het hele centrum. Maar in maart werd ineens een verbod afgevaardigd voor zware vrachtwagens aan de Turfmarkt. De trillingen bleken onverantwoord groot voor de huizen aan de oude gracht. Het bleek een teken aan de wand en een kentering in het beleid voor stadslogistiek in het centrum. Wethouder Hilde Niezen: “We zagen, eigenlijk moeten we voor de hele binnenstad wat doen”. En dus wordt er gewerkt aan plannen voor een slimmer, schoner en lichter logistiek systeem: het Zero Emissiesysteem.

Het doel is om met lichte vrachtwagens zonder verbrandingsmotor de trillingen en uitstoot in het centrum te verminderen. De eerste stappen naar zo’n systeem zijn nu gemaakt, licht Niezen telefonisch toe: “Er ligt een besluit om te onderzoeken of het kan helpen de stadslogistiek schoner en minder zwaar te krijgen. We denken dat het zero emissiesysteem een goede manier kan zijn om het zwaarverkeer de binnenstad uit te krijgen”.

Onderdeel van het systeem is een distributiepunt buiten het centrum dat als overslag of hub kan worden gebruikt. Niezen: “Je kunt niet verwachten dat iedere ondernemer een elektrisch voertuig heeft, of een ander voertuig zonder uitstoot. Je hebt dus automatisch zo’n soort overslagpunt nodig”. Er wordt samen met onderwijs en ondernemers onderzocht hoe zo’n distributiepunt eruit moet komen te zien.

Advertisements

En niet onbelangrijk, ondernemers moeten achter de plannen staan: “Als we dit gaan doen, zeggen in 2025 moet je gewoon iets anders doen, is de verwachting dat veel ondernemers mee gaan doen. Dat heb je natuurlijk toch nodig”, weet de wethouder. En de vele ritten van verschillende koeriers? “We hopen dat we dat er ook bij kunnen betrekken. Ze rijden in de hele stad, de pakketjes en busjes. Als je eenmaal zo’n overslagpunt hebt wordt het interessant om goederen daarheen te brengen”, denkt zij.

Maar zo ver is het nog niet, er stroomt nog heel wat water door de IJssel voor het zover is. “We zijn in de onderzoeksfase, maar we zien er wel echt wat in, anders zouden we het niet onderzoeken”, besluit Niezen. Het besluit tot onderzoek wordt naar verwachting eind dit jaar behandeld in de gemeenteraad.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

28-06-2019 17:00