Gouda trekt iets meer toeristen, vooral dankzij kaasmarkt

Het aantal toeristen dat naar Gouda komt, groeit de laatste drie jaar licht. Die groei van tien procent is vooral te danken aan de uitbreiding van de kaasmarkt van tien naar 21 donderdagen, waardoor op jaarbasis zo’n 66.000 bezoekers extra naar de stad komen.

Vorig jaar kwamen 787.328 toeristen naar Gouda. De ambitie was om in 2017 één miljoen bezoekers binnen te halen, maar om dat te kunnen bereiken zijn er volgens de gemeente extra publiekstrekkers nodig. Er zou een toeristische topattractie moeten komen die rond de 100.000 bezoekers kan trekken. Er zijn meerdere ideeën voor een kaas experience, het wachten is op een uitgewerkt businessplan. Daarnaast is volgens de gemeente een extra hotel met 150 kamers nodig. Daarvoor zijn op dit moment nog geen commerciële initiatieven. Dat blijkt uit een recente memo van de gemeente over het toerisme in Gouda.

Groeiend aantal campers
Alle Goudse trekkers hebben groeiende aantallen bezoekers. Museum Gouda in 2015 niet, omdat er dat jaar geen grote tentoonstelling was. Deze is normaal goed voor zeker 6.000 extra bezoekers. De Sint-Janskerk heeft in vier jaar tijd een groei van ruim 7.500 bezoekers bereikt, meest internationale bezoekers. Ook is vanaf 2014 een grote groei te zien in campers op Klein Amerika. Hiervan komt ongeveer een derde uit het buitenland. Ook het aantal touroperators dat Gouda aandoet, groeit. Een trend die in 2016 nog meer lijkt door te zetten. Doel van het bezoek zijn met name de Kaasmarkt en Gouda bij Kaarslicht.

Advertisements

Meer bezoekers over water
In 2015 heeft de gemeente voor het eerst een totaalbeeld van het aantal bezoekers over het water. De schatting was 5.000 bezoekers, dat aantal ligt in werkelijkheid ruim 2,5 maal zo hoog: 12.928 bezoekers. In 2015 hebben ruim 200 charter- en cruiseschepen met bijna 7.500 passagiers Gouda bezocht. Het aantal individuele bezoekers per boot aan Gouda ligt net boven de 5.500.