Gouda op 4 en 5 mei

Gouda herdenkt op 4 mei met twee bezinningsmomenten de mensen die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei wordt op verschillende manieren stilgestaan bij de bevrijding. Hierin is een grote rol weggelegd voor de Goudse veteranen.

De Raad van Kerken houdt op maandagavond 4 mei  een bezinningsmoment. Tijdens deze bijeenkomst zijn fragmenten uit dagboeken van meisjes uit de Tweede Wereldoorlog en hedendaagse gedichten van basisschoolleerlingen te beluisteren en te lezen. Aanvang 19.00 uur in de Agnietenkapel.  Na afloop kan men aansluiten bij de stille tocht naar de Markt.

Op de plek waar in 1827 het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap haar synagoge bouwde op Turfmarkt 23 – nu kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente- vindt op 4 mei ’s avonds een gedenkmoment voor de vroegere Gouds Joodse gemeenschap plaats, georganiseerd.Aanvang 18:45 uur.  Na afloop kan men meelopen naar de herdenking bij het voormalig Metaheerhuisje achter het gebouw op  Oosthaven 31, die om 19.10 uur begint.  Hierna kan men aansluiten bij  de stille tocht, die naar de Markt gaat voor de Nationale Dodenherdenking.

Advertisements

Op 4 mei halen de leden van de Atletiekvereniging Gouda het Vrijheidsvuur op in Wageningen en zullen dat op dinsdag 5 mei om 11.00 uur op de Markt overhandigen aan burgemeester Milo Schoenmaker. Voorafgaande aan de ontsteking van de vredesvlam begint om 10.30 uur  de stadsmars in de Vrouwesteeg, ter hoogte van de tuin van het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Een bonte stoet van landsvlaggen zal het Vrijheidsvuur begeleiden naar de Markt. De tamboers en pijpers van Gouda’s Harmonie De Pionier zorgen met trommels en piccolofluiten voor muziek.
De openingsceremonie van Bevrijdingsdag/Veteranendag Gouda 2015 vindt plaats om 11.00 uur op de Markt. Daarna is er op en rond de Markt van alles te beleven, van een concert van De Pionier, tot een stormbaan en klimwand voor de jeugd, show van historische militaire voertuigen en filmvertoningen.