Gouda door de ogen van Anna Khachatrian

Gouda – Anna Khachatrian is geboren in Armenië en verhuisde op haar tiende naar Rusland. Drie jaar geleden leerde ze haar huidige Nederlandse vriend kennen, met wie Anna al een jaar en drie maanden in Gouda woont. Aan een tafel in de Chocoladefabriek vertelt Anna hoe het is om na 25 jaar in Rusland te hebben gewoond, zich hier in ons kleine landje te settelen.

“Bij elkaar zijn ging altijd erg lastig vanwege de afstand. Mijn vriend en ik hebben beiden kinderen uit een eerdere relatie. Het leek ons voor de kinderen beter om in Nederland te gaan wonen”, aldus Anna. In 2006 kwam ze voor de allereerste keer in Nederland voor een week vakantie. Daarna reisde Anna door naar Parijs, maar omdat ze via Nederland terugvloog, kwam ze hier weer terug. Toen merkte ze al een groot verschil tussen Nederland en Parijs, maar ook tussen haar woonplaats in Rusland: Sint Petersburg. “Op dat moment werd ik verliefd op Nederland. Ik vind het hier heel erg gezellig en alles is mooi schoon”, vertelt Anna. “Ik hou heel erg van musea en mooie schilderijen en beelden. Hier in Nederland kwam ik erachter dat deze plekken echt bestaan en geen dromen zijn.”

Verschillen

Ondanks dat Anna nog maar kort in Gouda woont, beheerst ze al heel goed de Nederlandse taal. Tijdens ons gesprek wisselt de Armeense wel af en toe het Nederlands af met Engels, omdat ze niet altijd op de goede woorden kan komen. Anna volgt een taalcursus en is erg dankbaar voor de mensen die haar vrijwillig helpen, om de taal te leren.

Een groot verschil tussen Sint Petersburg en Gouda, is volgens Anna dat iedereen het hier gezellig wil maken. Bijna alle bewoners doen erg hun best om samen de stad mooi en leuk te houden. In grote steden in Rusland, als Moskou en Sint Petersburg, is dat niet het geval. De mensen hebben daar geen tijd voor en ook zit het niet in hun cultuur. Iedereen zorgt voor zichzelf en doet bijna alles apart van elkaar.

“Ik vind het heerlijk hier in Gouda, het is hier stil en de natuur is dichtbij. Soms verlang ik wel weer naar de grote drukke stad, dus het is heel fijn dat je dan zo in Utrecht, Den Haag of Rotterdam bent. Veel reizen is voor mij heel normaal, toen ik nog in Sint Petersburg werkte, moest ik twee uur reizen naar mijn werk en dan was ik nog gewoon in dezelfde stad.”

Blije Nederlanders

Het gedrag van de mensen hier in Gouda is volgens Anna fijner dan in Sint Petersburg: “Ook al hou ik heel erg van Rusland, de mensen hier zijn veel blijer en lachen veel meer. Als ik op straat loop, zeggen mensen vaak gedag en dat maakt mijn dag een stuk leuker.” Wat meteen opviel voor Anna was dat vrouwen in Nederland na het krijgen van een kind, parttime kunnen gaan werken. In Rusland werkt de vrouw en doen de mannen over het algemeen minder. Vrouwen zorgen naast hun werk ook voor het gezin en het huishouden.

Boerenkool

Bij verhuizen naar Nederland hoort ook Nederlands eten. Anna houdt heel erg van boerenkool. “Het is zo makkelijk te maken en super lekker.” Naast boerenkool is ze zeker niet vies van een lekkere Goudse stoopwafel. Als ik vraag of ze ook van dropjes houdt, moet ze eerst heel goed nadenken. Wat is dat ook alweer? “Ah ja, dropjes. Nee daar hou ik niet van. Mijn zoon heeft ze laatst ook geprobeerd, maar hij vindt het ook maar niks”, zegt Anna lachend. Niet alleen Anna houdt van typisch Nederlands eten, de
Russen houden ook erg van stroopwafels en kaas, producten die daar ook volop worden verkocht.

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

07-04-2018 15:00