GHZ heeft nu ook post intensive care voor pasgeborenen

De afdeling GezinSuites van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) beschikt sinds deze maand over een zogenaamde Neonatologie Post Intensive Care/ High Care (post-IC/HC). Neonatologie richt zich op de zorg voor pasgeborenen. Op de post-IC/HC liggen premature kindjes die, na opname op een neonatale intensive care, nog extra zorg en bewaking nodig hebben.

Deze kinderen kunnen nu al na 30 weken zwangerschapsduur en bij 1.000 gram lichaamsgewicht naar de GezinSuites van het Groene Hart Ziekenhuis worden overgeplaatst. Het GHZ werkt in de zorg voor deze jonge kinderen intensief samen met het LUMC, Sophia Kinderziekenhuis en Wilhelmina Kinderziekenhuis. In Gouda is vooralsnog plaats voor twee post intensive care/high care baby’s.

Rol ouders heel belangrijk
Een verblijf op de high care afdeling kan voor enkele weken zijn, maar soms ook voor maanden. De vitale functies van deze kinderen zijn nog zeer labiel. Daarom liggen ze meestal in een couveuse, nog aan de bewakingsapparatuur en hebben ze een infuus om voedingsstoffen en medicijnen toegediend te krijgen. Ouders kunnen 24 uur per dag bij hun kindje in de GezinSuites van het GHZ blijven. Direct contact tussen ouders en baby is in deze periode heel belangrijk. Niet alleen voor het krijgen van een hechte onderlinge band, maar ook voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het GHZ stimuleert dit op allerlei manieren.

Advertisements

GHZ eerste in regio met post-IC/HC
Het GHZ is het eerste algemene ziekenhuis in regio Midden Holland dat deze post intensive care/high care zorg voor premature kindjes aanbiedt. Het ziekenhuis beschikte al over een medium care afdeling.