Free Music High Fidelity, 50 jaar muziek in Gouda

Gouda – Turfmarkt, Gouda. Omgeven door platen, cd’s en Hi-Fi apparatuur en een muur vol foto’s spreek ik met Cornelis de Keizer. Cornelis is de eigenaar van de bekendste platen- en muziekwinkel van Gouda, Free Music High Fidelity. De winkel heeft alle nieuwe ontwikkelingen op de muziekmarkt getrotseerd en mag vanaf augustus dit jaar 50 kaarsjes uitblazen. Tijd voor een feestje dus en een mooi moment om even terug te kijken.

Dat Free Music een winkel is waar muziekliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, dat is bekend in Gouda en omstreken. Sinds jaar en dag is het de plek om aan de beste rock- en popplaten te komen. De winkel ontstond uit liefde voor deze muziek, zo leert het verhaal.

Free Music wordt in 1968 opgericht door radiomaker en mediaondernemer Lex Harding onder de naam Lex Harding´s Discotheek Platen en Posters. Op de dag van de opening bevindt zich onder de toegestroomde Gouwenaars een jongeman genaamd Cornelis. De tiener koopt er zijn eerste plaat en in hem blijkt een gepassioneerd muziekliefhebber te schuilen. Al krap twee weken later gaat hij parttime in de winkel aan de slag. Toen nog gevestigd aan de Kleiweg richt de winkel zich op de verkoop van platen en affiches. Gaandeweg ontwikkelt oprichter Lex zich van radio-pionier bij piratenzender Veronica tot (mede)oprichter van radiozenders Sky Radio en Radio 538 en tv zender TMF. In de Veronica tijd en ook nog daarna, werkt Cornelis veel met Lex samen, onder meer als roadie. Het is 1978 wanneer Lex de winkel over doet aan Cornelis, die deze omdoopt tot Free Music en Free Music High Fidelity. De zaak in deze tijd gevestigd in de St. Anthoniestraat. Zelf goed onderlegd in elektronica en akoestische techniek gaat de nieuwe eigenaar ook Hi-Fi geluidsapparatuur verkopen; een zaak in een zaak dus.

Advertisements

De cd-speler
Het is eind jaren ’70 wanneer een nieuwe, spannende ontwikkeling op stapel staat: de komst van de cd. Tijdens een van zijn audioshows in de Agnietenkapel krijgt Cornelis bij toeval een cd-speler in handen van een connectie bij Phillips. Niemand had nog zoiets gezien: ‘we waren met stomheid geslagen. Dat je met behulp van licht muziek kon maken’, vertelt Cornelis enthousiast. Twee jaar later wordt de eerste cd-speler voor de consument gepresenteerd, hij bleek de primeur te hebben gehad in Europa! Free Music draaide onverminderd op de verkoop van platen en Hi-Fi apparatuur. Het cassettebandje wist voor de verkopen nooit veel te betekenen, maar de cd werd wel een nieuwe toevoeging aan het assortiment. De nieuwkomer wist de lp echter nooit te verdrijven.

Muziek in de winkel
Er druppelen klanten binnen, ze snuffelen tussen de platen en cd’s. Alles ademt muziek in de winkel. Voor het mooiste geluid moet je een verdieping naar boven, waar je Hi-Fi apparatuur kunt beluisteren in de speciaal ontworpen luisterruimte. Maar ook beneden schalt de muziek eens in de zoveel tijd uit de luidsprekers, tijdens de Instore optredens bijvoorbeeld. Talloze artiesten traden al in de winkel op, waaronder Kensington, Causes, Eefje de Visser en Ellen ten Damme, maar ook grote buitenlandse namen zoals Joe Henry. Cornelis: ‘Ik wil klanten graag wat teruggeven en hoe kun je dat beter doen dan met live muziek?’ Sinds 2000 is behalve de baas zelf ook Patricia van Dam een vertrouwd gezicht in de winkel. Een muziekliefhebber pur sang, net als de man zelf. Hoe zien de twee de winkel in de toekomst voor zich? De 66-jarige baas hoopt nog zo lang mogelijk in zijn winkel te kunnen staan. ‘We gaan door voor Hofleverancier, dus 100 jaar’, zegt hij. ‘Patricia wil de zaak wel overnemen als ik omval’, zegt Cornelis met een knipoog. Vanachter de toonbank wordt instemmend gelachen.

V.ln.r. Pieter van Bodegraven, Patricia van Dam, Cornelis de Keizer en Lex Harding

 

 

 

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

11-08-2018 12:00