Feestelijke opening eerste kaasmarkt op 14 april

Gouda – Op donderdag 14 april vindt op de Markt in Gouda de eerste kaasmarkt van 2022 plaats. Zoals gebruikelijk zullen bij de feestelijke opening hiervan veel bewoners van Gouda en eregasten aanwezig zijn, waaronder vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, verenigd in het Genootschap Graaf Floris de Vijfde.

Burgemeester Pieter Verhoeve zal in zijn functie als Opper Waegemeester een aantal prominente vrienden van Gouda tot Ere Waegemeester introniseren. Deze openingsceremonie vindt op 14 april plaats bij de Burgerhal, vanaf 12.15 uur.

750 jaar Gouda
De opening van de eerste kaasmarkt is een jaarlijkse traditie, maar is dit jaar wel extra gedenkwaardig. Om te beginnen is het na alle coronabeperkingen de eerste keer sinds 2019 dat deze dag weer kan plaatsvinden. Daar komt bij dat Gouda dit jaar zijn 750e verjaardag viert, wat juist déze eerste kaasmarkt extra bijzonder maakt.

Advertisements

Vijf nieuwe Ere Waegemeesters
Ook het beëdigen van een aantal Ere Waegemeesters maakt deel uit van de traditie. Hiermee eert de stad mensen die een bijdrage leveren of hebben geleverd aan het welzijn van de Gouwestad. Voor zover nu bekend zal burgemeester Pieter Verhoeve de titel Ere Waegemeester onder meer toekennen aan Lodewijk De Beukelaar, voorzitter raad van bestuur van het Groene Hart Ziekenhuis en aan de Goudse ondernemer Nico Voogt, directeur van het gelijknamige bedrijf. Daarnaast zullen twee burgemeesters uit het Groene Hart worden geïntroniseerd, te weten Victor Molkenboer van Woerden en Liesbeth Spies van Alphen aan de Rijn. Ook een vijfde vriend van Gouda wordt beëdigd. Zijn of haar naam is op dit moment nog geheim.

Onderdeel van de intronisatie is een proeve van bekwaamheid die de kandidaten moeten afleggen in de vorm van het proeven en keuren van een Goudse Kaas