Expositie ’50 Jaar Marokkaanse migratie in Nederland’ naar Garenspinnerij

Gouda – De reizende foto-expositie ’50 Jaar Marokkaanse migratie in Nederland’ komt naar de Garenspinnerij en wordt daar op  donderdag 15 juni  geopend.

De eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig werken bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Fordfabriek, Melkunie en Compaxo Vleeswaren in Gouda.  Inmiddels wonen er ongeveer 380 duizend Marokkanen in Nederland en zijn de meeste van deze migranten gepensioneerd.

Veranderingen
Voor de expositie werden er in totaal 50 mensen ( 25 Marokkaanse gastarbeiders en hun vrouwen en 25 Nederlanders) professioneel gefotografeerd. De foto’s werden later door zwart-wit foto’s en een korte quote vormgegeven. Hiermee wil Atlas Cultureel Centrum een recente foto met zwart- wit foto van 50 jaar geleden en tekst combineren om uiteindelijk de verandering van afgelopen 50 jaar te laten zien.

Advertisements

Identiteit van Nederland
De tentoonstelling 50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland ontrafelt samen met bezoekers de identiteit van Nederland. Dit gebeurt aan de hand van verschillende thema’s ( werk, gezinshereniging, cultuur, politiek en religie) die in elkaar over lopen. De gekozen presentatievorm, het ontwerp, maar ook de randprogrammering hebben als uitgangspunt dat mensen hun eigen expertise en ervaringen kunnen inbrengen in de expositie.

Daarnaast is er landelijk een campagne gestart om de spullen/documenten van de autochtone Nederlanders en gastarbeiders (zoals een dag schrift, werkcontract, koffers, paspoorten, werkkleding etc.) te verzamelen. De goederen zullen in bruikleen worden tentoon gesteld als onderdeel van de expositie in de verschillende steden in Nederland. De expositie is vrij te bezichtigen tot en met woensdag 12 juli.

Jubileum
In het kader van gouden jubileum (50 jaar) Marokkaanse migratie heeft Atlas Cultureel Centrum vorig jaar in Bibliotheek Gouda  het boek ‘Een halve eeuw in Nederland’ gepresenteerd.