Ervaren stadmakers helpen Goudse vrijwilligers op weg

Gouda – Een stad is meer dan een verzameling stenen in de polder; inwoners maken de stad, samen. Peterpaul en Heleen weten dat als oprichters van Gouda Bruist als geen ander en zijn hieruit hun nieuwe initiatief Stadmakers gestart. Hiermee hopen ze burgerinitiatieven in de toekomst nog beter te kunnen ondersteunen. Peterpaul: “We hebben gemerkt dat er veel mensen zijn die iets willen in de stad. Als je al die mensen die het goed kunnen sneller kunt bereiken en direct die lijntjes kunt leggen, dan hebben we goud in handen”.

In de zomer van 2018 kwamen zeker dertig Gouwenaars samen om de openingsavond bij te wonen (zie foto). Nu is het zover, het eerste initiatief is op weg geholpen. Peterpaul en Heleen vertellen over het project in het BruisLAB op GOUDasfalt. Het was een hulpvraag van het project Groene Draad van Rachida Chabani, een kunstenaar in Korte Akkeren. “Een prachtig initiatief, maar je merkte aan haar, ze had allerlei ideeën en het ging alle kanten op. Ze moest het een beetje kanaliseren. Stadmakers zijn er om je een kontje te geven”, zegt Peterpaul, duidend op de kickstart, waarna het initiatief vanzelf verder loopt.

Alle organisators samen
Het initiatief Stadmakers bestaat nu uit zo’n twintig Gouwenaars die hun kennis online ter beschikking stellen. Onder hen mede-initiatiefnemer Wilma Neefjes, Riverdale organisator Gerben Roskam, GOUDasfalt organisatoren Maud Roukens en Gouda bij Kaarslicht organisator Marien Brand. Op de Stadmakers afdeling van Gouda Bruist kun je een online kennisbank vinden met antwoorden op veelgestelde vragen. Bijvoorbeeld als je meer wilt weten over financiering van je initiatief, als je info zoekt voor mensen met een smalle beurs en activiteiten voor statushouders.

Kennisbank
Hoe dat in de praktijk helpt zag Heleen al bij een project voor de volière in het Nieuwe Park. Gouwenaar Manon Vonk wilde deze met een crowdfunding redden. “Zij had daar nog geen ervaring mee. Maar bij crowdfunding komt nog best wat kijken dus ik had wat tips gegeven”. Dat bleek wat veel voor de initiatiefneemster; een fonds zoeken, zegt Heleen, is eenvoudiger. De input van Stadmaker Wilma Neefjes over financiering hielp haar uiteindelijk op weg: “zij heeft een pagina aangemaakt over Goudse fondsen: waar kun je in Gouda financiering vinden? We hebben die kennis nu paraat. Dat heb ik dus doorgestuurd, daar was ze heel blij mee”.

Het werk van een Stadmaker houdt daarna eigenlijk op, zegt Heleen: “Het gaat om twee uurtjes ongeveer. Om een keer een gesprek en misschien een tweede gesprek”. Zo deed Peterpaul het ook in het project met Rachida: “we hebben positieve gesprekken gevoerd, ik heb een logo gemaakt en een projectje gemaakt en dan moet het gewoon verder lopen”. Tot zijn tevredenheid doet het dat ook: “Uiteindelijk, het loopt nu wel zoals het gaat”, zegt hij.

Hij scrolt over de Stadmakers webpagina, vinkt vakgebieden aan en laat zien waar al kennis aanwezig is en waar nog plek is. “Ons doel is dat we al die expertises hebben. We hebben nog een paar witte plekken”, zegt Heleen. Nu het project online is kunnen mensen zich gelukkig makkelijker aansluiten dan in het begin. Kan iedereen zich dan aansluiten? Peterpaul: “Iedereen is natuurlijk welkom, maar iemand moet zich wel bewezen hebben”. Stadmakers is niet alleen digitaal beschikbaar, er is ook informatie bij de Sociale Teams, zodat het voor iedereen toegankelijk wordt.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

22-05-2019 12:15