Efficiëntere zorg door unieke samenwerking in regio Gouda

first aid exercise

Het Groene Hart Ziekenhuis, ZorgBrug en Vierstroom Zorg Thuis hebben in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ en QualityZorg een pilot voor complexe wondzorg in de regio Gouda opgezet. Door het unieke samenwerkingsverband profiteert de patiënt van betere en gerichtere wondzorg en zijn er minder ziekenhuisopnamen nodig.

Dit jaar stelde de Nederlandse Zorgautoriteit dat in Nederland een half miljoen mensen een complexe wond hebben waarbij geen goede diagnose is gesteld. “Dat was voor zorgverzekeraar VGZ en de verschillende zorgverleners reden om kritisch te kijken naar de organisatie van wondzorg in de eigen regio”. Aan het woord is Cora Slappendel, wondconsulent bij ZorgBrug en nauw betrokken bij de pilot. “De conclusie was dat de wondzorg te versnipperd was en er onvoldoende werd gekeken naar de onderliggende problematiek die de genezing in de weg kan staan, zoals vaatproblematiek. Nu hebben we met elkaar afgesproken dat als een wond binnen twee tot vier weken onvoldoende geneest, meteen actie wordt ondernomen. We werken hierbij nauw samen met de wijkverpleegkundigen van Vierstroom Zorg Thuis.”

Sigrid Waasdorp is wijkverpleegkundige en vertelt hoe deze samenwerking er uit ziet: “Als wij zien dat een wond niet of onvoldoende geneest, schakelen we een verpleegkundig specialist wondzorg van ZorgBrug in. Zij stelt de diagnose en schrijft een behandelplan. Hierbij wordt thuis bij de patiënt gebruik gemaakt van diagnostische hulpmiddelen die normaal gesproken alleen in het ziekenhuis voorhanden zijn. Ook wordt iedere week een foto van de wond gemaakt met een speciale 3D camera, die de omvang en diepte van de wond en de fase van genezing in kaart brengt. Hiermee is precies te volgen hoe de wondgenezing verloopt. Via een beveiligde app kunnen alle professionals die bij de wondzorg betrokken zijn direct met elkaar communiceren, wat zorgt voor korte lijnen.”

Advertisements
Positieve gevolgen voor de patiënt

Door het sneller inzetten van een verpleegkundig specialist wondzorg weet de patiënt zeker dat er een zorgvuldige diagnose wordt gesteld. Het proces van wondgenezing wordt heel scherp in de gaten gehouden. Zo nodig wordt de patiënt verwezen naar de vaatchirurg of dermatoloog in het ziekenhuis. Maar door de gerichte behandeling blijkt nu al dat er minder ziekenhuisopnamen nodig zijn dan voorheen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
12-11-2018 15:33