EEN JAAR MARTHA FLORA GOUDA

Deze week is het een jaar geleden dat er aan de Ronsseweg in Gouda een Martha Flora huis is geopend. Bij Martha Flora wonen mensen met dementie voor wie thuis wonen niet meer gaat. Alles wordt in het werk gesteld om de bewoners het leven dat ze gewend waren te laten voortzetten.

Dit vraagt om een persoonlijke benadering en een warme, open en professionele houding van de medewerkers. Een grote rol spelen de kleine dagelijkse dingen; een persoonlijk gesprek, de krant halen, even naar buiten, of helpen bij de vaat of het koken. Dit zijn wat voorbeelden van handelingen die veel bewoners van huis uit gewend zijn en zoveel mogelijk kunnen blijven doen.

Daarnaast is er samenwerking gezocht met lokale organisaties en ondernemers om op het gebied van beweging, persoonlijke verzorging en cultuur ook prikkelingen voor de bewoners mogelijk te maken. Zo werkt Martha Flora samen met organisaties als Sport.Gouda, Streekarchief, De Goudse Hofsteden boerderij en kinderdagverblijf Partou. Ook een beeldend kunstenaar, een musicus en een kunsthistorica behoren tot de vaste partners. Kunstgeschiedenis voor dementerenden? Jazeker, zolang het maar aansluit op de beleving en het interessegebied van de bewoner.

Bij Martha Flora wonen mensen met dementie in een comfortabel privé appartement en is er een speciaal voor mensen met dementie ontwikkelde gemeenschappelijke ruimte met daarin een bibliotheek, huiskamer, eetkeuken, tuinkamer, atelier en dakterras.

Martha Flora is de naam van de moeder van Marco Ouwehand. Toen zijn moeder Alzheimer bleek te hebben wilde hij een omgeving creëren waar hij haar met een gerust hart aan zou kunnen toevertrouwen. Helaas kwam het eerste huis voor zijn moeder te laat. Haar naam leeft voort in de Martha Flora huizen.