Driestar College of het Coornhert Gymnasium naar finale 21e NK Debatteren voor Scholieren

Gouda – Uit alle hoeken van het land reizen debatteams op 26 januari naar de Universiteit Utrecht voor de finale van de 21e editie van het NK Debatteren voor Scholieren, waaronder leerlingen van het Driestar College of het Coornhert Gymnasium. De debaters gaan die dag de verbale strijd aan in de hoop naar huis te gaan met de titel ‘Landelijk Debatkampioen’.

Over het kampioenschap
Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die speelse debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting ook nascholing aan docenten, geven zij debattrainingen in de klas en ontwikkelen zij lesmateriaal.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Adessium Foundation, het D/M Fonds voor goed spreken en de Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, het Mendelcollege, het Gymnasium Camphusianum en uiteraard gastlocatie – voor het vierde jaar op rij – de Universiteit Utrecht.

Advertisements

Maanden hebben de debaters geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben ruim 110 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem. De voorrondes hebben tweeëndertig finalisten opgeleverd die gedegen kanshebbers zijn om de titel Nederlands Kampioen te veroveren.

Stellingen
De scholieren hebben zes weken de tijd om de debatstellingen voor te bereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij vóór of tegen de stelling moet pleiten. Daarnaast volgen er op de dag zelf nog twee improvisatiestellingen.

De leerlingen debatteren deze finale onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

• Seksuele voorlichting leidt tot economische groei
• Als de moeder na een bevalling weer gaat werken, moet de partner drie maanden thuis blijven
• In de top 5 van iedere kieslijst moet minimaal 1 kandidaat 30 jaar of jonger zijn

Programma
10:00                     Opening

10:15 – 11:40     Bekendmaking stelling + debatronde 1

12.25 – 13.55     Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 2

14.00 – 15:20     Bekendmaking stelling + debatronde 3

15.50 – 16.55     Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 4

17:00 – 18:30     Finaleprogramma (incl. finaledebat 2 beste scholen + bekendmaking Nederlands Kampioen)

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

23-01-2019 11:55