Do. 25-7: Orgel concert Sint Jan

DONDERDAG 25 JULI, 13.00 UUR

Wat is een orgel? Een orgel is een instrument waar verschillende klankkleuren (registers) opzitten waar een organist uit kan kiezen om een muziekstuk zo mooi mogelijk te laten klinken. Vandaar dat de titel van dit programma ook ‘Een palet aan kleuren’ heet.
Het Moreau-orgel, uit 1736, heeft alles in huis om als organist heerlijk ‘te kunnen kleuren’ met klanken. Dit komt dan ook heel goed tot zijn recht in de stukken die Bas Koster zal spelen tijdens dit concert. In de Introduction en Passacaglia van Rheinberger zal op 1 thema, na een korte introductie, verschillende klankkleuren van het orgel de revue worden gepasseerd. Het intieme koraal van Bach zal klinken met een, misschien wel verrassende, registratie waarin de menselijke stem een belangrijke rol in zal spelen.
Als slot van het concert zal de toccata van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen ten gehore worden gebracht. Een wervelende toccata vol energie en wie goed luistert ontdekt frases van een bekende oude Hymne. Tussen Bach en Andriessen zal Bas ook nog improviseren. Bij de composities zijn de registraties uiteraard uitgezocht maar bij het improviseren bedenk je als organist ter plekke de klankkleuren en moet je natuurlijk goed weten wat wel mooi klinkt en wat niet. In totaliteit is de organist dus eigenlijk een soort schilder maar dan met klankkleuren!!

Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk.
Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!
24-07-2019 18:45

Advertisements