Do.21-05: Lezing “Nederland bevrijd (of niet?)”

René Kok, verbonden aan het NIOD, vertelt over de roerige en chaotische meidagen van 1945, toen het nog niet voor iedere Nederlander duidelijk was of ons land bevrijd was. Deze lezing vindt plaats op donderdag 21 mei om 20.00 uur.

De roerige meidagen van 1945. Nederland bevrijd (of niet?)
In de roerige en verwarrende meidagen van 1945 is het lang niet voor iedereen duidelijk of Nederland bevrijd is. Heeft de Duitse bezetter zich nu overgegeven of niet? Waar blijven de bevrijders? Het zijn dagen van wanorde en onzekerheid. Op de avond van 4 mei 1945 melden de BBC en Radio Herrijzend Nederland de overgave van het Duitse leger in Noordwest-Europa. De vlaggen gaan uit en mensen begeven zich voorzichtig juichend op straat. Maar de geallieerden hebben het westen van Nederland nog niet bereikt. De Binnenlandse Strijdkrachten (BS) lopen al wel bewapend rond om een aandeel aan de bevrijding te leveren. De Duitsers zijn nog prominent op straat aanwezig, bewapend en wel. Een van de bekendste gebeurtenissen vindt plaats op 7 mei 1945. In Amsterdam vallen die dag tweeëntwintig doden, als soldaten van de Kriegsmarine vanuit De Grote Club de feestende menigte op de Dam onder vuur nemen. In Utrecht en Rotterdam is er een vergelijkbare situatie. Ook daar wordt op 6 en 7 mei gevochten tussen het gewapende verzet en Duitse eenheden. De bevrijders arriveren pas op 8 mei in de grote steden. Dan kan bevrijdingsfeest losbarsten.

René Kok zal de vier verwarrende bevrijdingsdagen aan de hand van foto’s en authentieke filmbeelden voor het voetlicht brengen.

Advertisements

René Kok is historicus en als beeldonderzoeker werkzaam op het NIOD. Hij schreef een biografie over NSB-radiospreker Max Blokzijl. Samen met zijn collega Erik Somers publiceerde hij een groot aantal fotoboeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder het recent verschenen De oorlog in kleur. Hustinx reist door Nederland 1939-1946.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is kosteloos, maar reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.