Do.14-01: Lezing Bas Kromhout

Historicus en journalist Bas Kromhout geeft op donderdag 14 januari 2016 een lezing over Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS.

Bas Kromhout geeft een lezing over Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS. Deze lezing vindt plaats in het Verzetsmuseum Zuid-Holland op donderdag 14 januari 2016 om 20.00 uur.

Henk Feldmeijer, de foutste Nederlander uit de Tweede Wereldoorlog
Feldmeijer (oorspronkelijk heette hij Veldmeijer, maar zijn vader veranderde kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de familienaam in Feldmeijer, mogelijk uit Duitse sympathieën) kreeg als lid van de NSB en fanatiek aanhanger van het Groot-Germaanse gedachtegoed van de Duitsers de opdracht om als ‘Voorman’ een Nederlandse afdeling van de SS op te richten, als onderdeel van de Allgemeine SS.
Feldmeijer was een zeer fanatieke nationaal-socialist. Als ‘rechtgeaarde SS-man’ vocht hij mee aan het Oostfront tegen de Russen. De nederlaag van het Duitse leger bij Stalingrad deed hem beseffen dat zijn ideaal van een Groot-Germaans rijk een ‘alles of niets strijd’ was. Na terugkeer begon hij landgenoten te vermoorden en in een wanhopige poging de geallieerde opmars te stoppen reed hij zijn eigen dood tegemoet.
Historicus Bas Kromhout raakte gefascineerd door de Nederlandse SS-er Henk Feldmeijer en diens bijna religieuze geloof in het nationaal-socialisme. Kromhout schreef een biografie over ‘De Voorman’, waarop hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Feldmeijer was een van de weinige Nederlandse nazi’s die bereid was voor zijn ideaal te moorden én te sterven.”

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.