Do.11-06: Lezing over liefde Leo en Tineke Vroman

Mirjam van Hengel, de vaste redacteur van Leo Vroman bij Uitgeverij Querido, en Ike Bertels, onafhankelijk regisseur en filmmaker, zijn vriendinnen én delen dezelfde inspiratiebron: de bijzondere en langdurige liefde tussen Leo Vroman en zijn vrouw Tineke. Donderdag 11 juni vertellen zij hun verhalen over de liefde van het bijzondere koppel Vroman.

De beide vrouwen maakten in de afgelopen jaren een document over Leo en zijn vrouw Tineke. Over hun geschiedenis, hun (wetenschappelijk) werk, maar bovenal over hun liefde. Mirjam met haar boek ‘Hoe mooi alles’ en Ike in haar film ‘Soms is liefde eeuwig’. Eerder waren Mirjam en Ike te zien tijdens de Nacht van… Vroman met een verkorte versie van hun verhalen over de liefde. Wie dit gemist heeft of meer wilt horen, kan op donderdag 11 juni de bijeenkomst bezoeken in de Stadsbibliotheek in de Chocoladefabriek.

In haar boek ‘Hoe mooi alles’ beschrijft Mirjam van Hengel de liefdesgeschiedenis van Leo en Tineke Vroman. Ze ontmoetten elkaar in 1938, tijdens een dispuutsbal in Utrecht, en hij wist meteen: “Ik zit naast mijn vrouw.” Zij was veel minder zeker van haar zaak. Toch koos zij uiteindelijk voor Leo. Regisseur en dramaturg Léon van der Sandenheeft een theatervoorstelling gemaakt naar het boek ‘Hoe mooi alles’ met acteur Kees Hulst in de rol van Leo Vroman en Esther Scheldwacht als zijn vrouw Tineke. Dit najaar te zien in de Nederlandse theaters, waaronder de Goudse Schouwburg. In de documentaire Soms is liefde eeuwig’’ (Sometimes Love is Eternal), maakte Ike Bertels blikt het echtpaar in hun seniorenflat in Fort Worth, Texas terug op hun rijke leven, waarin de in Vromans gedichten veelbezongen liefde voor zijn Tineke de hoofdrol speelt.

Advertisements

De avond begint om 20.00 uur in Stadsbibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20 in Gouda. Entree: is 9,50 euro voor leden,andere gasten betalen elf euro. Zie www.bibliotheekgouda.nl