Di.28-10: Informatieavond over Angst en Dwang

Op dinsdag 28 oktober vindt een informatieavond over Angst en Dwang plaats in de Veste te Gouda. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur en is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in dit onderwerp. De organisatie is in handen van GGZ Midden-Holland, in samenwerking met een aantal andere organisaties. Deelname aan de bijeenkomst is gratis en aanmelden is niet nodig.

Iedereen voelt zich wel eens angstig of bang. Angst is een emotie die ontstaat als er gevaar dreigt. In veel gevallen is angst van korte duur. Toch komt het ook voor dat de angstklachten lang aanhouden. Mensen voelen zich dan steeds bang en zenuwachtig en weten niet hoe dat komt. Daarnaast kunnen zij last hebben van lichamelijke klachten zoals duizelig zijn, hartkloppingen, misselijkheid, trillen of koude rillingen en slaapproblemen. Zij piekeren veel en kunnen daar niet mee stoppen. De een trekt zich terug en doet bepaalde dingen niet meer. De ander gaat juist heel veel doen om geen tijd te hebben om te piekeren. De angst kan dan het leven gaan beheersen.

Een dwangstoornis kan al op vroege leeftijd ontstaan. In het begin worden de klachten door de ouders vaak niet herkend. Het wordt geleidelijk duidelijk. Zoals op het moment dat ouders en familieleden worden betrokken in allerlei rituelen: eisen dat kleren steeds worden gewassen, herhaaldelijk vragen om geruststelling. Hoe ga je daar op een adequate manier mee om? Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst vertellen een hulpverlener en een ervaringsdeskundige over de oorzaken, verschijnselen, behandelmogelijkheden van angst en dwang en wat men er zelf aan kan doen. Ook gaan zij in op wat angst betekent voor de persoon zelf en voor de mensen in zijn omgeving. Er is ruime gelegenheid om vragen te stellen.

Advertisements

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Rivierduinen GGZ Midden-Holland via preventie@ggzmiddenholland.nl of 0182 56 37 28.