Di. 24-4: Plaatsing nieuwe Stolpersteine

Gouda – Op dinsdagochtend 24 april plaatst Gunter Demnig vanaf 9.00 uur zestien nieuwe Stolpersteine op zeven plekken in Gouda.

Om 9.00 uur plaatst Demnig de eerste gedenksteentjes in de stoep voor de Lange Groenendaal 84. Drie Stolpersteine komen hier voor koopman Levie Gompers (68), zijn echtgenote Anna Gompers-van Kloeten (71) en hun zoon Mozes Gompers (42). Wethouder Corine Dijkstra houdt een korte speech en bevestigt hiermee de sympathie en steun van de gemeente voor het Stolpersteineproject.

Om 9.20 uur zijn we op de Kleiweg 37. Hier voor een winkelpui komen drie Stolpersteine voor Mendel Emanuel Bienstock (64), zijn echtgenote Roza Bienstock-Reif (61) en hun zoon Willy Bienstock (33).

Advertisements

Om 9.45 uur volgt de plaatsingsceremonie bij de Jan Luykenstraat 14 (indertijd nummer 7). Hier komen drie Stolpersteine voor fototechnicus Curt Julius Loewenthal (40), Felicia Loewenthal-Lewek (35) en hun baby Ellen Maryke Loewenthal (0).

Om 10.10 uur is de ceremonie bij de A.G. de Vrijestraat 18. Hier komen twee Stolpersteine voor touwspinner Julius Reis (64) en zijn echtgenote passementwerkster Hedwig Reis-Apfelbaum (47).

Om 10.35 uur is op de Joubertstraat 201 de ceremonie voor koopman Hans Werner Hirsch (32) en zijn jonge vrouw Gerda Liselotte Hirsch-Reis (22). Twee Stolpersteine komen hier voor hen. Gerda Liselotte is een dochter van het echtpaar Reis-Apfelbaum van de A.G. de Vrijestraat. Voor Hans Werners broer Gustav Hirsch en diens vrouw Claris Weil liggen al twee Stolpersteine voor de Hoogstraat 1.

Om 11.00 uur zijn we op de Krugerlaan 94. Hier komen twee Stolpersteine voor chazan Eliazer van der Hoeden (28) en juriste Betty van der Hoeden-Bonn (31). Naaste familieleden van hen zullen hierbij aanwezig zijn.

Om 11.25 uur komen we tenslotte bij de Piersonweg 6. Op de stoep tegenover dit adres komt een Stolperstein voor koopman Izak van Dantzig (84). Ook hier zullen naaste familieleden aanwezig zijn.

N.B. De tijden van plaatsing zijn onder voorbehoud.

Met deze nieuwe gedenksteentjes voor de vermoorde Joodse Gouwenaars komen we op 238 Stolpersteine op 59 adressen in Gouda. Het is alweer de negende Stolpersteineplaatsing in opdracht van de Stichting Gouds Metaheerhuis. Zoals inmiddels een mooie traditie is, bereiden leerlingen van docent Groenendijk van de afdeling Stedelijk Groen van het Wellant College de stoepen voor.

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar persbericht@goudafm.nl

24-04-2018 10:40