Di.24-03: Inschrijfrondleiding over Geraert Leeu in Museum Gouda

Op dinsdag 24 maart geeft gastconservator Jan Willem Klein een rondleiding over Geraert Leeu bij de tentoonstelling Uitgelezen in Museum Gouda. Deze rondleiding is voor iedereen toegankelijk.

Geraert Leeu geldt als een van de grootste drukkers van de vijftiende eeuw. Hij begint in 1477 in Gouda met een drukkerswerkplaats. Hij streeft ernaar een nieuw lezerspubliek te interesseren voor het boek. Hij drukt daarom allerlei nieuwe tekstgenres en probeert met nieuwe presentatiemethoden het gedrukte boek aantrekkelijk te maken voor het publiek. Leeu richt zich voornamelijk tot de stedelijke burgerij, waarvoor hij – vaak fraai geïllustreerde – teksten uitgeeft. Dit zijn naast louter stichtelijke teksten ook spannende en historische boeken. In 1484 verhuist Geraert Leeu naar Antwerpen. Niet lang daarna beginnen de Collatiebroeders in Gouda met een drukkerij. Ook zij drukken in de beginperiode uitzonderlijke boeken, zoals ridderromans en Bourgondische hofliteratuur. Later beperken zij zich meer tot teksten die een groter leespubliek trokken, zoals devote literatuur.

De rondleiding start in de foyer Achter de kerk en duurt van 14.00 tot 15.00 uur. De rondleiding kost € 3,- (excl. € 8,- museumentree of gratis met Museumkaart). Aanmelden kan via rondleidingen@museumgouda.nl.

Advertisements

gereartleeu