Di.23-06: Lezing over ‘Tijd’

Op dinsdagavond 23 juni 2015 verzorgt Adri de Keijzer in het Historisch Ontmoetingspunt (HOP) in de Bibliotheek De Groene Venen te Waddinxveen de lezing over ‘Tijd’.

In de huidige maatschappij leven we behoorlijk naar de klok, om niet te zeggen dat de klok ons regeert. Het begint met te laat komen op school, dan het haasten naar vergaderingen of het halen van trein of vliegtuig. Zonder exacte controle over tijd (maar dan gaat het over miljoensten van seconden) werken onze mobieltjes niet en kun je digitale HD-TV wel vergeten.

Aan de orde komen onder anderen: het gedrag van het ruimteschip aarde als basis voor ons tijdsbegrip, de tijdsvereffening, een verschijnsel dat direct uit dat gedrag voortvloeit en waar ons menselijk ingrijpen begint, zonnewijzers als aanwijzers van de tijd, de opkomst van mechanische uurwerken, navigatie op zee, Chr. Huygens, niet de zon, maar de klok gaat onze dagindeling bepalen. Van plaatselijke tijd (ieder dorp of stad had zijn eigen tijd) naar landelijke tijd internationale afspraken, definitie van de seconde en het internationale beheer over onze tijdschaal, waar vind ik de juiste tijd? Op internet natuurlijk.

Advertisements

De lezing start om 20:00 uur in de Bibliotheek te Waddinxveen, Cultuurhuys De Kroon, Gouweplein 1, en duurt tot 22:00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Toegangskaarten zijn voor €2,50 verkrijgbaar aan de informatiebalie van het Cultuurhuys De Kroon. U kunt deze ook reserveren via de website van de Bibliotheek De Groene Venen of het Cultuurhuys De Kroon. Consumpties zijn tegen betaling te verkrijgen bij het Cultuurhuys de Kroon.

Tevens is er een expositie met beeldmateriaal die aansluit bij de lezing. De expositie is te bezichtigen in de HOP vitrines in de bibliotheek (op de 1e verdieping tegenover de informatiebalie) tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De openingsuren kunt u vinden op de website www.bibliotheekdegroenevenen.nl.