Di. 19-03: Tijd & Melancholie in de Goudse Schouwburg

Schrijfster en filosofe Joke Hermsen stelde met gitariste en componiste Corrie van Binsbergen het muzikaal theatercollege Tijd & Melancholie samen. Te zien van 5 maart t/m 26 mei 2019.

Joke Hermsen stelt in Tijd & Melancholie, net als in haar succesvolle essays ‘Stil de tijd’ en ‘Melancholie van de onrust’, vragen over tijd, melancholie, liefde en kunst. De door muziek begeleide lezing is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan rust en reflectie.

Waardoor komt het, vroeg Aristoteles zich af, dat alle mensen die uitzonderlijk zijn geweest in de wijsbegeerte, literatuur of kunsten, melancholici blijken te zijn? Hermsen filosofeert hierop door en de melancholie wordt invoelbaar gemaakt door de saudade van Fernando Lameirinhas, de hüzün van Mehmet Polat en de muzikale landschappen die Corrie van Binsbergen uit haar elektrische gitaar tovert.

Advertisements

 JOKE HERMSEN lezing en tekst 

FERNANDO LAMEIRINHAS zang en gitaar 

MEHMET POLAT ud 

CORRIE VAN BINSBERGEN samenstelling muziek en gitaar

 

speellijst

DI      05-03-2019         De Nieuwe Liefde Amsterdam

ZO    10-03-2019         Theater Bouwkunde Deventer

ZA     16-03-2019         Schouwburg Utrecht

DI      19-03-2019         Goudse Schouwburg Gouda

WO   27-03-2019         Toneelschuur Haarlem

ZO    31-03-2019         LUX Nijmegen

DO    04-04-2019         Theater Speelhuis Helmond

ZO    26-05-2019         Festival Terug naar het begin

CV informatie

Joke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Na haar studies letterkunde en filosofie was zij als docent en onderzoeker verbonden aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Wijsbegeerte van verscheidene Nederlandse universiteiten. Daarnaast vertaalt zij Franse poëzie en filosofie. Naast haar schrijverschap is Hermsen mentor voor jonge kunstenaars en bestuurslid van de Internationale Vereniging van Vrouwelijke Filosofen (IAPH). Zij geeft veel lezingen over haar werk en over diverse filosofische en maatschappelijke kwesties. In februari 2008 verscheen haar roman „De liefde dus” over de 18e eeuwse schrijfster en filosofe Belle van Zuylen. Deze werd bekroond met de Halewijn literatuurprijs 2008 en genomineerd voor de Libris literatuurprijs 2009. In november 2009 verscheen „Stil de tijd”. In 2017 schreef ze de essaybundel ‘Melancholie van de onrust’ in opdracht van de Maand van de Filosofie 2017. In 2018 verscheen de roman ‘Rivieren keren nooit terug’. 

Gitariste en componiste Corrie Van Binsbergen kreeg bekendheid met haar band Corrie en de Brokken. Ze is artistiek en zakelijk leider van Stichting Brokken, waarmee ze grensoverschrijdende projecten initieert, zoals Corrie en de Grote Brokken, met kopstukken uit de Nederlandse pop en jazz en de serie Schrijvers in Concert, een verrassende combinatie van muziek en literatuur. Ze werkte samen met onder meer Remco Campert, Kees van Kooten en Dimitri Verhulst. In 1999 ontving Van Binsbergen de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs (jazz) en in 2012 werd ze genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit. Corrie van Binsbergen studeerde klassiek gitaar aan het Utrechts Conservatorium. Ze ontving tal van compositieopdrachten voor onder andere radiodrama en film.

Voor meer informatie:

www.corrievanbinsbergen.com

www.jokehermsen.nl

19-03-2019 09:00