Di.13-01: Start expositie van 14 hedendaagse Kruiswegstaties in Sint-Janskerk

Vanaf dinsdag 13 januari a.s. wordt in de monumentale Goudse Sint-Janskerk een heel bijzondere expositie van 14 hedendaagse Kruiswegstaties tentoongesteld. De werken zijn vervaardigd door de Goudse beeldend kunstenaar Willem Hesseling

Willem Hesseling heeft ruim een jaar gewerkt aan de serie schilderijen die de lijdensweg van Christus op een geheel eigen wijze weergeven. De vormgeving en uitvoering van deze werken is heel bijzonder en uniek. Sober kleurgebruik en grote emotionele zeggingskracht maken deze werken tot een indringend geheel, waar veel mensen herkenning in zullen vinden. In de Goudse Sint-Janskerk, die wereldberoemd is om zijn gebrandschilderde ramen, ontbrak juist dit gedeelte van het leven van Christus, waardoor ze een waardevolle toevoeging vormen.

Een bijzonder project in een bijzondere plaats met als kenmerken kunst, cultuur, tolerantie en verbinding.
Om dit prachtige werk voor Gouda en de Sint-Janskerk te behouden is de stichting “Hedendaagse Kunst en Religie Gouda” opgericht, waar de serie in zal worden ondergebracht. Het werk is ook te zien op de site www.kunstenreligiegouda.nl. Met deze expositie is in Gouda naar verbinding gezocht. Niet gekeken naar wat ons scheidt, maar wat verbindt. Het kerkbestuur van de hervormde Sint-Janskerk stelt de stichting in staat de kruiswegstaties, die tot nu toe voornamelijk in Rooms Katholieke kerken gebruikelijk waren, te exposeren voor minimaal 10 jaar, met mogelijke verlenging en elk jaar gedurende tenminste zes aaneengesloten maanden. Hiervoor hebben beide partijen afgelopen jaar een bruikleenovereenkomst getekend.

Advertisements

Juist nu past een Kruiswegstatie in de huidige beeldcultuur. Mensen en vooral jongeren zijn steeds meer visueel ingesteld, alle informatie komt in stilstaand of bewegend beeldmateriaal binnen. Staties zijn dan ook juist in deze tijd een prachtig middel om dit bronverhaal van onze cultuur te tonen.
De expositie is te zien tot 1 juli 2015 in de Goudse Sint-Janskerk, waarna deze van 1 juli-1 september in de Sint-Pieter en Pauwelkerk in de Belgische stad Mol tentoongesteld zal worden.