Di.12-04: Het Geheim van Erasmus in de Ark in Reeuwijk

Erasmus (1466 – 1536) is een bijzondere Nederlander. Vooral bekend door zijn satire op kerk en maatschappij “Lof der Zotheid”. Maar hij heeft meer gedaan zoals een Bijbelvertaling en veel boeken over allerlei onderwerpen. En niet te vergeten zijn uitgebreide correspondentie met iedereen die er toe deed.
Menige vorst ontving hem graag. Maurits Tompot is auteur van “Het geheim van Erasmus”. Hij is als koster verbonden aan de Sint Janskerk te Gouda en Erasmus-kenner bij uitstek. De beroemde Goudse Glazen in de St Janskerk krijgen er nu één bij: Kunstenaar en glazenier Marc Mulders is ook door Erasmus geïnspireerd en zo staat er nu een prachtig raam op stapel over Erasmus. Het raam is te bezichtigen in Museum Gouda.

Erasmus is een gelovig man, maar van dogmatisme moet hij niets hebben. Hij probeert humanisme en religie te verbinden. Met satire en spot vecht hij tegen misstanden in de kerk en maatschappij. In zijn ‘Lof der Zotheid’ neemt hij de kerkelijke autoriteiten op de hak. Maar ook kooplieden, vorsten en wetenschappers moeten er in zijn beroemde werk aan geloven. Twee zaken hielden hem vooral bezig: de vrijheid van mensen en de vrede. Een goede opvoeding als basis daarvoor vond hij dan ook heel belangrijk. Waar hij echt van hield was een goed gesprek met vrienden. Over opvoeding, politiek, filosofie, of over de kerk. Fascinerende man, die we graag beter willen leren
kennen. Van harte welkom op 12 april (20.00 u) in de Ark van Reeuwijk, Kerkestuk 1.