Di. 11-10: Start expositie ‘Kwetsbaar en sterk’ in het Weeshuis Gouda

Van 11 t/m 30 oktober is er in het Weeshuis aan de Spieringstraat te Gouda een expositie te bewonderen.

In de schilderijen van Marieloes Reek staat de mensfiguur, geen duidelijke man of vrouw, rustig, onverstoorbaar en ontdaan van elk decorum, centraal. De andere exposant, Annemiek van Kollenburg, zoekt in haar ruimtelijke werk naar evenwicht binnen de vorm. Zowel de letterlijke balans van een staand beeld, als figuurlijk van een beeld dat een rustpunt zoekt. Beiden geven ze uitdrukking aan de titel: kwetsbaar én sterk.

De personages in het werk van Marieloes Reek zijn niet van deze wereld, ze zijn losgeschilderd van de tijd en in een spaarzaam aangegeven omgeving geplaatst. Vaak hebben zij mysterieuze, wonderlijk getooide hoofden. Er gaat iets om in die hoofden, dat zie je, maar je komt er niet achter wat, je komt niet verder dan een begin van een vermoeden. Reek schildert met olieverf op doek of paneel, in een fijn handschrift, op vaak kleine formaten.

Advertisements

Annemiek van Kollenburg gebruikt klei als beeldend materiaal, maar vult die soms aan met een ander materiaal, zoals geschept papier of porselein. De huid van haar beelden is glad of ruw. Het accent ligt op de mathematische verhoudingen van de vlakken. Haar beelden gaan over vorm, balans, geometrie en licht. Licht dat varieert van scherp zonlicht tot diffuus licht of stabiel kunstlicht. De lichtbron is leidend. De contouren en vlakken zijn in evenwicht met de reflectie, waarbij contrasten en structuur de bouwstenen zijn.

Marieloes Reek
Geboren en getogen in de Zaanstreek, genoot Marieloes Reek (1948) in de zeventiger jaren haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In een periode van veel verhuizingen woonde en werkte ze ook een aantal jaren in Gouda, waar ze verbonden was aan de Stadsgalerie. Voor haar is Gouda geen onbekend terrein. Later volgden vele tentoonstellingen in binnen en buitenland. Onder meer in 2010 een solotentoonstelling bij Zokyudo Gallery in Kyoto, Japan, een tentoonstelling die daarna werd overgenomen door de Fuji Gallery in Tokio. Sinds 2003 woont en werkt Reek in Roosendaal (West-Brabant). www.marieloesreek.nl

Annemiek van Kollenburg
Annemiek van Kollenburg (1948), eveneens geboren en getogen in de Zaanstreek, bezocht de Gerrit Rietveld Academie in ongeveer dezelfde periode, waar ze afstudeerde op vrije grafiek en schilderen. Vanaf 1993 werkt zij ruimtelijk. In de loop der jaren is haar werk steeds meer minimalistisch geworden. www.annemiekvankollenburg.nl