Di. 04-02: Expositie ‘Het boerenleven in beeld’

Met mijn fotoproject ‘Het boerenleven in beeld ‘ wil ik het dagelijks leven laten zien van de boeren die in de landbouw en de veehouderij werken.

Ik ben Harry Kolenbrander fotograaf uit Gouda. In mijn jeugd groeide ik op in de polder tussen Wateringen en Delft en was regelmatig op een boerderij in de buurt aan het spelen. Je mocht overal komen, alle hoekjes en gaatjes heb ik verkend, spannend en erg leuk. Op een dag na het spelen zag ik de boer zijn beesten voeren. “Mag ik helpen?”. Ja, dat mocht. Wat vond ik dat stoer, ik voelde me net een boer. Dat gevoel is me altijd bijgebleven.

Boer ben ik niet geworden maar als fotograaf greep ik de kans om terug te gaan naar het boerenleven door een fotoproject op te starten. Ik wil met mijn fotoproject een verhaal vertellen over de boer die zijn land bewerkt, de boerin die haar moestuin water geeft, de fruitteler die zijn kersen plukt en de biologische boer die haar onkruid wied. Boeren die voor dag en dauw opstaan en keihard werken om ons voedsel te produceren.

Daarbij is het voor mij een uitdaging om onverwachte momenten vast te leggen. Een nieuwsgierige koe die zijn neus door het hek steekt, een trotse geitenbok die zijn stal overkijkt of dat tijdens het oogsten plotseling de zonnestralen door de wolken breken. Die momenten en meer zijn te zien in de etalage van het Huis van de Stad.

04-02-2020 10:21