De Verkiezingsbelofte, hoe zit het met wonen?

Komend voorjaar staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma en worden we ongetwijfeld weer overladen met prachtige politieke beloftes. Maar wat zeggen die beloftes eigenlijk? En maken de bedenkers ervan ze waar?

In een nieuwe reeks artikelen onderzoeken we wat de Goudse lokale partijen vier jaar geleden hebben beloofd en of ze hun beloftes zijn nagekomen.

 Vorige week ontrafelden we de slogans van alle partijen, in twee korte video’s met een stevige knipoog. De komende weken gaat het om de inhoud: welke beloftes zijn waargemaakt en welke niet?

De ludieke video’s blijven. Daarnaast lees je onze bevindingen in een reeks artikelen. Vandaag deel 2: Woningbouw.

PvdA

Wethouder Tetteroo deed stevige beloftes. Zo vond hij dat Gouwenaars 25% meer kans moesten krijgen op een woning in Gouda dan ‘de import-van-buiten’. Dat is gelukt. Het ingediende voorstel kreeg brede steun van de Raad.

Een ander speerpunt was ‘voldoende sociale woningen’ in nieuwbouwprojecten. Ook hier werd het bedongen quotum behaald voor meerdere projecten: Spoorzone,  BM-kwartier, Van Loon, Gunning locatie, Gouda Oost, Westergouwe,  Huize Bloemendaal, Thijsselaan.

Met als resultaat dat de stadsbrede doelstelling van 33% sociale huurwoningen in Gouda eveneens is  gehaald.

Maar staan al die woningen er dan ook al? Hier hebben we een lastig puntje te pakken. Want hoe graag Tetteroo het ook wil, de daadwerkelijke uitbreiding van woningen stagneert, zoals ook te lezen is in deGouda digitaal (https://website.epublisher.world/degouda/view/39598#1). Van de in totaal 3200 beloofde woningen (sociale en vrije sector) is tot nu toe alleen de bouw van het project Winterdijk gestart en deels opgeleverd.

Kunnen we dat Tetteroo kwalijk nemen? Niet echt. De stroperigheid van procedures nekt hem en daarmee de Gouwenaars.

Bij bouwen heb je te maken met burgers, oftewel burgerparticipatie. Daar is Gouda, en dus ook de verantwoordelijk wethouder, wat minder goed in. Al jaren kenmerkt zich dit door de werkwijze “het er doorheen duwen”. We noemen als voorbeeld de Van Loon locatie, waar meer aandacht voor burgerparticipatie had geloond (om maar in Van Loon-termen te blijven).

Christen Unie

Christen Unie gaf vier jaar geleden aan verschillende woonvormen mogelijk te willen maken en diende onder andere de motie ‘Groepswonen in Westergouwe’ in. Dat resulteerde in het plan om in Westergouwe III een Knarrenhof te realiseren. De voorbereidende gesprekken daartoe zijn gaande. In Bloemendaal is afgelopen september al een Knarrenhof (het Groene Hof) opgeleverd.

Ook de nieuwe woon(zorg)visie besteedt aandacht aan de behoefte aan dit soort woonvormen.

Wat is een Knarrenhof? Het gaat hier om een combinatie van de hofjes van vroeger (waarbij je voor elkaar zorgt) met het gemak van heden. ‘Ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven, en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen’. Voor moderne oude knarren, dus.

VVD

De VVD vond vier jaar geleden uitbreiding van de sociale woningbouw niet nodig. Nee, je moest gewoon de doorstroming bevorderen; ‘scheef-woners’ in sociale huurwoningen moest je stimuleren om te verhuizen. Bijvoorbeeld door startersleningen te verstrekken aan mensen die een huis wilden kopen. Zo zouden de sociale huurwoningen vanzelf weer beschikbaar komen.

Om dit te stimuleren was de voorwaarde voor een starterslening dat men een sociale huurwoning moest achterlaten om ervoor in aanmerking te komen. Helaas, dat werkte niet. Er was slechts één aanvraag.

Het College heeft deze voorwaarde daarom laten vervallen, waarmee de belofte van de VVD niet uitkwam. Verzachtende omstandigheid: vier jaar geleden had zelfs de VVD niet kunnen bedenken dat de woningmarkt zo snel zo vast zou lopen.

Gouda’s 50+ Partij

Over Gouda’s 50+ Partij kunnen we veel dingen zeggen. Onder andere:

– Dat ze niet aanwezig waren bij de radio-interviews vier jaar geleden;

– Dat ze wegens tijdsgebrek niet konden reageren op onze uitvraag (voor de zomer) naar de realisatie van verkiezingsbeloftes;

– Dat er dit jaar een bestuurscrisis was, waarna ze zijn gestopt, doorgestart en opnieuw gestopt.

Maar welke belofte ze op het vlak van wonen hebben gedaan? Daar hebben we geen antwoord op. De website is onbereikbaar

SGP

De SGP staat bekend om haar menslievendheid. Dat uitte zich vier jaar geleden onder andere in de verkiezingsbelofte om statushouders geen voorrang geven op urgente woningzoekenden in Gouda.

Helaas voor de SGP waren andere partijen nog net iets menslievender: de SGP wist geen meerderheid te krijgen voor dit voorstel.

CDA

Het CDA opperde vier jaar geleden het plan om het woningaanbod te vergroten door herbestemming van leegstaande panden. Een mooi idee en ook nog eens (deels) gelukt. Zo kregen in de afgelopen vier jaar het Jozef-ziekenhuis en kaaspakhuis de Blauwe Haan een nieuwe bestemming ‘wonen’.

PvdD

De Partij voor de Dieren verdient op voorhand een eervolle vermelding. Als enige Goudse politieke partij houdt zij al sinds 2014 hun successen bij op de website. Heel overzichtelijk, per jaartal in de vorm van kleurrijke tegels. Transparant voor Gouwenaars en fijn voor onze redactie. Zo konden we eenvoudig de waargemaakte beloftes van de PvdD vinden.

Op het vlak van wonen kwamen we aanvankelijk niets tegen. Althans, niet als het gaat om ‘mensen’. Wel hebben zij volgens hun website iets bereikt voor onze dierlijke stadsgenoten:

De PvdD heeft burgemeester Verhoeve mee op pad genomen om ‘Gouda als nest’ te ervaren. Met als doel de woonomgeving van onze ‘niet-menselijke medebewoners’ te laten zien. Al fietsend trokken zij langs nestkasten, een duiventil, geveltuintjes, daken, oude muurdelen en last but not least de ‘gewone’ nesten van dieren.

GBG

Gemeentebelangen Gouda had vier jaar geleden als belofte om leegstaande kantoor- en bedrijfspanden geschikt te maken voor starterswoningen, vergelijkbaar met het CDA. Deze ‘winst’ komt dus ook GBG toe. Opvallend detail, in 2019 diende GoPo een motie in voor een dergelijke transformatie. Deze werd gek genoeg niet medeondertekend door GBG. De motie vond sowieso geen meerderheid in de raad.

GroenLinks

GroenLinks wilde op het vlak van wonen maar één ding: de hoogte in! Het idee is logisch: het aantal beschikbare m2 in Gouda is zeer beperkt. De stad meet slechts 4 km bij 4 km. Helaas voor Groen-Links is hiervan nog niets terecht gekomen. Het is ook de vraag of een Rotterdamse sky-line past bij Gouda.

D66

D66 wilde versnelling van de woningbouw. Ja, goed punt, dat willen we allemaal. Versnellen van de procedures is doorgaans echter niet beïnvloedbaar door de lokale politiek. Men is gehouden aan landelijke regels. D66 heeft haar doelstelling op dit vlak dus niet gehaald.

GoudaPositief

Gouda Positief had een creatief idee om de woningnood aan te pakken: zet campers nee op GOUDAsfalt.

Of het gelukt is? Nee. Geen camper te zien op het terrein. Aan wie dat ligt? Geen idee. Er gaan wel meer dingen moeizaam op GOUDAsfalt. Hoe dan ook een compliment voor het originele idee.

SP

Wegens tijdgebrek heeft de SP geen terugkoppeling gegeven op onze vragen naar hun verkiezingsbeloftes.

Over wonen zegt de partij op hun website: ‘Wij willen dat verhuurders in de vrije sector in Gouda de huren bevriezen. Huurders in de vrije sector hebben met grote huurverhogingen te maken en nieuwe huurders betalen regelmatig een paar honderd euro meer. Dit kan zo niet langer!’

Daar zijn we het natuurlijk mee eens. Of het gelukt is? Behalve een petitie van de SP Gouda is hierover niets te vinden.

13-12-2021 06:00