De hopbierrevolutie van de 14e eeuw en de veranderingen tussen Gouwe en Lek

Haastrecht – De Historische Vereniging Haastrecht organiseert op donderdag 19 mei 2022 om 20.00 uur in ’t Raedthuys Haastrecht een lezing over.

In de 14e eeuw werd voor het eerst in Nederland bier met hop bereid. Een revolutie was ontketend, want bierbrouwen werd een ambacht en sommige steden, zoals Gouda, ontwikkelden zich tot de grootste bierproducenten van Europa. Bovendien werd de hopteelt een nieuwe tak van tuinbouw als leverancier van deze industrie.

De lezing gaat over de bloeitijd van de Nederlandse bierindustrie van de 14e tot 16e eeuw en de veranderingen die dit in het gebied tussen de Gouwe en de Lek met zich meebracht. Bij de lezing kun je een slok nemen van middeleeuws hoppenbier – de oudste Nederlandse biersoort met hop – zodat je de geschiedenis letterlijk kunt proeven.

Advertisements

Leendert Alberts is docent geschiedenis aan de Hoge School Utrecht en docent biergeschiedenis bij Stichting Bieropleidingen Nederland. Zijn pas bij Prometheus verschenen boek ‘Hop, de eerste bierrevolutie in Nederland’ is deze avond (gesigneerd) verkrijgbaar voor € 22,50.

De toegang voor deze avond is gratis. U kunt zich per mail aanmelden bij secretarishvh@gmail.com. Er is maar een beperkt aantal plaatsen, dus meldt u snel aan!!

Voor meer informatie: www.historischevereniginghaastrecht.nl

01-05-2022 15:30