De Brede School brengt de Boekfiets naar Gouda

Gouda – Door corona heeft de Boekfiets langer in de schuur gestaan dan het plan was, maar vanaf juli 2020 gaat de Boekfiets in Gouda rijden. De Boekfiets is een speciaal ontwikkelde (elektrische) bakfiets gevuld met kinderboeken, spelmaterialen en een muziekinstallatie. De Boekfiets rijdt o.a. naar scholen, kinderopvangorganisaties  en wijkcentra om voorleesplezier over te brengen aan kinderen en hun (groot)ouders.

Feest
Op vrijdag 3 juli nemen wij de Boekfiets feestelijk in gebruik. De Goudse zangeres én kinderboekenschrijfster Elise Mannah zal op de Boekfiets stappen om naar peutergroep Dribbel op de Raam te fietsen om daar samen met Thierry van Vugt, wethouder van onderwijs, te gaan voorlezen. We maken er samen met de kinderen en hun ouders een mooi voorleesfeest van.

Wethouder Thierry van Vugt (Onderwijs): “Kinderen die het leuk vinden om te lezen of om voorgelezen te worden, gaan vaak later ook zelf veel lezen. Voorlezen is naast leuk om te doen ook belangrijk omdat het leesplezier en taalontwikkeling stimuleert. Kinderen vergroten hierdoor hun woordenschat en hun kennis van de wereld en bereiden zich spelenderwijs voor op het begrijpend lezen. Factoren die heel bepalend zijn voor de ontwikkeling. Maar ook het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die het kind krijgt tijdens het voorlezen zijn van belang voor de ontwikkeling van het kind. De boekfiets brengt lezen en voorlezen nog dichter bij kinderen, en dat is een prachtige ontwikkeling!”

Advertisements

Taalachterstand voorkomen
De Boekfiets is een initiatief van Stichting Aanzet uit Vlaardingen en gaat in steeds meer steden rijden. Wij zijn heel trots dat Gouda daar ook één van is. De Boekfiets is een mooie aanvulling op alle activiteiten die er in de stad aangeboden worden om taalachterstanden te voorkomen en terug te dringen, leesplezier te vergroten en mensen te verbinden door voor te lezen.

Samen laten we de Boekfiets rijden
De aanschaf van de Boekfiets Gouda is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gouda, de Gouda Pot en het VSB Fonds. Om ervoor te zorgen dat de Boekfiets vaak door Gouda kan rijden is alle steun welkom. Ook zijn wij op zoek naar vrijwilligers met voorleestalent die het leuk vinden om met de Boekfiets eropuit te gaan om voor te lezen aan kinderen en ouders. Enthousiast geworden? Aanmelden als sponsor (vriend van de Boekfiets) of vrijwilliger kan bij Marjan Verhoeven, coördinator Brede School Gouda. Via e-mail marjan.verhoeven@bsgouda.nl of telefonisch via 0182-527101

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

19-06-2020 10:35