Cursus voor bewoners historisch pand succesvol

Gouda – De eerste cursisten van ‘Wonen in een historisch pand’ krijgen vrijdag 20 april hun bewijs van deelname uitgereikt door de Goudse wethouder van erfgoed, monumenten en cultuur, Thierry van Vugt. De cursus wordt georganiseerd door de Historische Vereniging die Goude, Archeologische Vereniging Golda, Omgevingsdienst Midden-Holland en Streekarchief Midden-Holland.

Het bijzondere van de cursus is dat voor het eerst verschillende disciplines van onderzoek in één cursus zijn samengebracht. Het historisch onderzoek naar een pand en zijn omgeving omvat namelijk meerdere vakgebieden. De docenten brachten ieder hun eigen specialisatie mee, zo waren er bouwhistorici, archeologen, architecten en archivarissen betrokken bij de cursus.

Duurzaam restaureren historisch pand

Het cursusprogramma omvatte 6 weken lang een theoretisch gedeelte, bijvoorbeeld over de wooncultuur van Gouda, maar ook over duurzaam restaureren, én een actief gedeelte, waarbij er bijzondere panden in Gouda werden bezocht en kennisgemaakt werd met de beginselen van archiefonderzoek.

Huizen vertellen over het verleden

De docenten waren positief verrast door het grote enthousiasme van de deelnemers en zijn blij dat er nu weer een (nieuwe) groep betrokken bewoners is ontstaan, die de historische panden in een stad waarderen en daar onderzoek naar willen doen. Docent Bianca van de Berg: “Het is belangrijk om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het feit dat huizen veel te vertellen hebben over het verleden en dat je dus moet nadenken voordat je ingrepen pleegt. Het is prima om dingen te veranderen, maar je kunt van tevoren nadenken over wat nodig is om de gewenste mate van comfort te bereiken en als je zaken weg haalt is het belangrijk om die te documenteren.”
(Foto Gert Jan Jansen, Historische Vereniging die Goude)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

19-04-2018 11:20