ChristenUnie stelt vragen vacature-eis ‘kandidaat die CO2 compenseert’

Gouda – Het gemeentebestuur heeft begin mei vragen beantwoord over de CO2 compensatievacature die Weekblad deGouda op 2 mei aan het licht bracht. De vragen van de ChristenUnie gingen over een communicatievacature waarin kandidaten moesten voldoen aan het criterium: ‘je minimaliseert of compenseert CO2’. Na attentie door de krant werd de vacature, die uitstond bij intermediairs, direct offline gehaald. Op twitter benadrukte @GemeenteGouda dat het criterium ‘geen bewuste actie’ was en dat ‘deze vacature-eis zeker niet door ons geformuleerd [is]’.  

De ChristenUnie ontving een schriftelijk antwoord van Adjunct Griffie Marjoke van Pijkeren. Uit haar uitleg blijkt dat de gemeente Gouda de ambitie heeft de komende jaren ‘tot de duurzaamste gemeenten [te] behoren’ en dat de criteria daarvan ‘deels een resultante’ zijn. De vacature is samengesteld in samenspraak met een externe partner, schrijft van Pijkeren. Het betreft geen zogenaamd ‘knock out criterium’ waarop sollicitanten worden afgewezen, zo benadrukt zij.

Bij navraag van deze krant bij een gerenommeerd Gouds advocatenbureau bleek dat de eis wellicht onder discriminatie valt. Van Pijkeren ontkent dit in de schriftelijke reactie. Volgens haar hanteren bovendien ook ‘veel andere gemeenten en overheidsorganisaties een dergelijke formulering’.

Zij geeft verder aan dat het criterium ‘al sinds 2016 standaard gehanteerd’ wordt bij werving van personeel of inhuurkrachten, een stelling die conflicteert met de eerdere tweet. Gouda blijft het daarom gewoon voeren, al wordt er in het vervolg wel een kanttekening gemaakt: ‘Om misverstanden volledig te voorkomen zullen wij bij de toelichting aangeven dat het gaat om werk gerelateerde aspecten’, stelt de Adjunct Griffie. Zo moet duidelijk zijn dat de gemeente Gouda niet uit is op inmenging in de privé-sfeer van kandidaten.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?

Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

23-05-2019 13:00

Advertisements