ChristenUnie stelt vragen vacature-eis ‘kandidaat die CO2 compenseert’

Gouda – Het gemeentebestuur heeft begin mei vragen beantwoord over de CO2 compensatievacature die Weekblad deGouda op 2 mei aan het licht bracht. De vragen van de ChristenUnie gingen over een communicatievacature waarin kandidaten moesten voldoen aan het criterium: ‘je minimaliseert of compenseert CO2’. Na attentie door de krant werd de vacature, die uitstond bij intermediairs, direct offline gehaald. Op twitter benadrukte @GemeenteGouda dat het criterium ‘geen bewuste actie’ was en dat ‘deze vacature-eis zeker niet door ons geformuleerd [is]’.  

De ChristenUnie ontving een schriftelijk antwoord van de gemeente. Uit haar uitleg blijkt dat de gemeente Gouda de ambitie heeft de komende jaren ‘tot de duurzaamste gemeenten [te] behoren’ en dat de criteria daarvan ‘deels een resultante’ zijn. De vacature is samengesteld in samenspraak met een externe partner, schrijft de gemeente. Het betreft geen zogenaamd ‘knock out criterium’ waarop sollicitanten worden afgewezen.

Bij navraag van deze krant bij een gerenommeerd Gouds advocatenbureau bleek dat de eis mogelijk tot discriminatie kan worden gerekend. Gemeente Gouda ontkent dit in de schriftelijke reactie. Volgens haar hanteren bovendien ook ‘veel andere gemeenten en overheidsorganisaties een dergelijke formulering’.

Advertisements

De gemeente schrijft verder dat het criterium ‘al sinds 2016 standaard gehanteerd’ wordt bij werving van personeel of inhuurkrachten, een stelling die conflicteert met de tweets op 2 mei. Ook Theo Krins, die namens de ChristenUnie de vragen stelde, viel dat op. “De vacature werd er schielijk afgehaald alsof het een soort vergissing leek, terwijl ik nu de indruk heb gekregen dat het eigenlijk helemaal geen vergissing was. Het was een bewuste keuze, om het zo op te nemen, en de beeldvorming was anders”, verklaart hij telefonisch.

Een bewuste keuze dus en een waar de gemeente Gouda ook in de toekomst aan vast houdt. Al wordt er in het vervolg wel een kanttekening gemaakt: ‘Om misverstanden volledig te voorkomen zullen wij bij de toelichting aangeven dat het gaat om werk gerelateerde aspecten’, schrijft de gemeente Gouda. Zie hopen zo duidelijk te maken dat de gemeente Gouda niet uit is op inmenging in de privé-sfeer van kandidaten. Theo Krins zegt na te denken over een vervolggesprek over de zaak. Hij vindt de gang van zaken ‘opmerkelijk’.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?

Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

23-05-2019 13:00