Centrum van Gouda sfeervol tot einde jaar

Stadhuis Gouda weer op unieke wijze aangelicht!
Cultuurliefhebbers halen deze winter hun hart weer op in Gouda. De straten, het marktplein, cafés, musea en theaters van Gouda zijn tijdens “Gouda, stad van… Winterevenementen” gevuld met uiteenlopende muzikale en culturele programma’s en betoverende exposities, zoals de Goudse Glazen Uitgelicht, het Stadhuis Aangelicht , de expositie ‘Xmas Masters: kunst met Kerst in het Goudse Stadhuis’ en de lichtroute LichtKunstGouda!

Stadhuis Aangelicht
21 t/m 28 december vanaf 17:00 uur
Na afgelopen jaren het Stadhuis te hebben aangelicht met animaties op de ramen van binnenuit en licht rondom het Stadhuis, wordt het Stadhuis dit jaar weer op een andere unieke manier Aangelicht. Dit jaar worden namelijk de voor- én achterkant van het Stadhuis aangelicht via laserlicht. De laserstralen versterken de contouren van o.a. de Gotische nissen en de torentjes van het Stadhuis. Ook worden er abstracte beeltenissen via het laserlicht vertoont. Er wordt niet alleen gebruik gemaakt van groen licht, ook de andere kleuren uit het spectrum worden gebruikt. Kortom, weer een uniek project om te bezichtigen!

Van zondag 21 december tot en met zondag 28 december kunt u iedere avond (ook beide Kerstdagen) vanaf 17.00 uur genieten van dit magnifieke schouwspel.

Advertisements

Expositie ‘Xmas Masters: kunst met Kerst in het Goudse Stadhuis’
25 t/m 28 december vanaf 12:00 uur
Kunst en historie gaan in het gotische stadhuis weer een schitterende dialoog aan onder de noemer Xmas Masters. Drie Goudse galeries, Hans den Hollander Prints, Galerie de Hollandsche Maagd en Galerie Honingen, presenteren voor het vierde jaar hun kunstcollectie met de Kerst in de mooiste zalen van het historische Stadhuis op de Markt. Voorgaande edities trokken zo’n 2000 bezoekers per jaar!

LichtKunstGouda
12 t/m 28 december (25 dec gesloten)17:00 – 21:00 uur
In de weken rond kerst is een keur aan eigentijdse lichtkunstwerken te zien rond de middeleeuwse Sint-Janskerk. De hedendaagse kunst varieert van monumentale aanrollende lichtgolven (‘Big Wave’), tot intieme filmprojecties. Buiten de kerk en op drie historische binnenlocaties zijn grote en kleinere kunstwerken te zien van tien kunstenaars rond het thema Vertraging en verstilling. De bezoeker wachten bijzondere lichteffecten in beeld, vorm en kleur van neoninstallaties, film en video.

Het grootste werk is te zien in het voormalige Weeshuis, tot voor kort de openbare bibliotheek. Het is de installatie ‘Big Wave’ van Paul Baartmans. Liefst 100 neonbuizen vormen één rollende branding. Erdoorheen flitsen andere neonbuizen aan en uit als glinsteringen die de aanrollende golven bespelen. Voor meer informatie over de route en de locaties, kunt u een kijkje nemen op de website.

Wereldberoemde Goudse Glazen Uitgelicht
17 december t/m 4 januari vanaf 17:00 uur
Normaal gesproken zijn de Goudse Glazen het beste overdag vanuit de kerk te bewonderen. Drie weken in het jaar kan dit ook in het donker van buitenaf! De Goudse Glazen worden dan ’s avonds (17.00 tot 23.00 uur) van binnenuit aangelicht, hetgeen een sprookjesachtig effect geeft. Tijdens kerkdiensten of concerten worden de Goudse Glazen niet (of gedeeltelijk) uitgelicht.