CDA wil duidelijkheid over aanpak hefbrugproblemen

CDA-Statenleden Herman van der Bent en Maurits de Haan hebben opnieuw aandacht gevraagd voor de problemen met de hefbruggen in Zuid-Holland. Tijdens de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu van 23 september jl. stelden zij vragen aan gedeputeerde Floor Vermeulen. Van der Bent: “Er moet sneller duidelijkheid komen over wat het college gaat doen om de veiligheid en betrouwbaarheid van de hefbruggen in de toekomst te garanderen.”

De drie hefbruggen over de Gouwe in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Waddinxveen worden sinds dit jaar allemaal op afstand bediend. Plaatselijk is geen brugwachter meer aanwezig. De afgelopen maanden vonden echter drie aanvaringen plaats, één in Waddinxveen en twee in Boskoop. De hefbrug in Waddinxveen is door een aanvaring maandenlang niet te gebruiken voor het wegverkeer. In Boskoop kwam een zandschip in botsing met de hefbrug doordat een voetganger met kinderwagen op de hefbrug liep. Kort daarna voer een zeilboot tegen de hefbrug doordat deze niet hoog genoeg open ging.

In Boskoop hebben brugwachters tijdelijk weer een deel van de bediening van de bruggen op zich genomen. Over een oplossing op langere termijn is nog niets bekend. Wat betreft de hefbrug in Waddinxveen wacht het college van GS met het innemen van een standpunt tot het onderzoek naar de aanvaring is afgerond. CDA-Statenlid Van der Bent vraagt zich af of dit verstandig is.

Advertisements

Van der Bent: “Het uitgangspunt van de CDA-fractie is problemen met de hefbruggen in de toekomst te voorkomen. Wat ons betreft moet sneller duidelijk zijn welke maatregelen worden genomen om de hefbruggen veilig en betrouwbaar op afstand te kunnen bedienen. Wij zullen hier bij de gedeputeerde op aan blijven dringen.”