Casimirschool behaalt 8e en 9e plaats op Madurodam Basisschool Debattoernooi

Team 1 (foto Wineke Onstwedder)

Gouda – Zaterdag 26 mei kwamen de 200 beste debaters van basisscholen uit het hele land bij elkaar om te debatteren over vier actuele maatschappelijke stellingen. Twee teams van de Casimirschool uit Gouda hebben na vier pittige debatrondes de 8e en 9e plaats behaalt. Goos, Storm, Anna, Floor, Maartje, Hugo en Aafje (team 1) en Wessel, Ties, Evelien, Charlotte, Seppe en Teun (team 2) mogen trots zijn op deze mooie prestatie.

Uiteindelijk is het Mozaïek uit Arnhem er met de eerste plaats vandoor gegaan. OJS de Bieshaar uit Hoogland werd beloond met de prijs voor ‘Beste Nieuwkomer’. De prijzen werden uitgereikt door Amélie Mijs, burgemeester van Madurodam.

Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en wordt mede mogelijk dankzij steun van het Madurodam Kinderfonds. Ook Fonds 21, Adessium Foundation, Stichting Boschuysen, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn partners van het Madurodam Debattoernooi.

Advertisements

Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: “Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van.”

Team 1 (foto Wineke Onstwedder)

 

Team 2 (foto Wineke Onstwedder)
Stellingen

Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgde ook nog een verrassingsstelling*. De deelnemers debatteerden dit jaar over de volgende stellingen:
– Ieder Nederlands gezin moet een vluchteling opvangen
– Debatteren drijft mensen uit elkaar
– Het Noordpoolgebied moet een officieel natuurreservaat worden
– Leerkrachten moeten verplicht mee-gymmen met hun klas*

De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens de vier debatrondes worden ze beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, getraind door Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalde in die drie debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke twee scholen het verdienden om op het podium te staan. Aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi deden 34 debatteams mee: 17 debatten per debatronde.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android
28-05-2018 12:28