Brief over zwanendrifters naar Tweede Kamer

Met een gezamenlijke brief aan minister Dijksma willen de burgemeesters en wethouders van Gouda, Woerden, Oudewater, de Krimpenerwaard, Alphen aan den Rijn en Zuidplas, dat de praktijken van zwanendrifters verboden worden.

Wethouder Margot Stolk van de gemeente Woerden: “Zwanendrifters leewieken knobbelzwanen. Dat wil zeggen dat ze een stukje van de vleugel afhalen zodat ze niet meer kunnen vliegen en op hun plek blijven. Zo kunnen de zwanendrifters dons, veren en vlees produceren. Dit gebeurt zonder verdoving en dateert nog uit de middeleeuwen. Van kuikentjes wordt zelfs een stukje vleugelbot afgehaald.”

De vergunning van de twee actieve zwanendrifters verliep op 1 april 2013 en wordt niet meer verlengd door het ministerie van Economische Zaken. Desondanks zijn ze nog actief in het Groene Hart. Binnenkort komt het onderwerp aan de orde in de Tweede Kamer, reden om de brief nu te versturen. Daarnaast hebben duizenden burgers via een petitie laten weten dat het zwanendriften in hun ogen niet in Nederland thuishoort.