Binnen kijken bij ‘slaapschip’ COA

Gouda – De salon ligt er keurig bij, tafeltjes bieden uitzicht op de kade, het kanaal en een vrachtschip, dat aan de voorkant ligt afgemeerd. We zijn te gast op het ‘slaapschip’ van het COA. Op dit schip, dat in oktober nog op de Donau heeft gevaren, zullen vanaf maandag 100 asielzoekers worden opgevangen. Een compleet schip met een salon, eetzaal, slaaphutten, een wasruimte en een zonnedek. Dit moet tijdelijk de stabiele basis worden voor de 100 vluchtelingen.

Bij de deur worden we toegelaten door een beveiliger, die gewend is om te werken voor het COA. Wanneer de COA-medewerkers aanwezig zijn op de boot is hij de enige, zijn zij niet aanwezig, dan voegt zich er een collega bij. In de nette salon vertellen woordvoerders Baukje van Dijk en Lorisa Jaada van het COA over de nieuwe opvanglocatie. Het schip ligt stil als een huis, ook als er even later een vrachtschip passeert. Fijn voor de nieuwe bewoners, want sommigen hebben tijdens hun vlucht nare ervaringen opgedaan boten op zee.

Relatieve rust
Het schip moet dan ook een stabiele opvanglocatie worden, waar zij in relatieve rust kunnen acclimatiseren aan hun gastland, licht Baukje van Dijk toe: “Mensen hebben een periode van relatieve rust nodig. De boot is dan beter dan een tent met klapperend zeil waardoor zij overprikkeld worden”. Aan de andere kant moeten ook compromissen worden gemaakt, zo blijkt als we door de gangen met slaaphutten lopen. Goed verzorgde hutten, maar wel met twee bedden per kamer. “Er komen twee mensen per kamer te slapen, dus komen onbekenden met elkaar op de kamer”, vertelt de voorlichter. In een regulier AZC slapen mensen weleens met zes mensen op één kamer, relativeert zij dit gelijk. Dat gaat niet altijd goed, nee.

Huisregels
In het restaurant is plek voor 75 mensen om te eten. Het eten wordt drie keer per dag verzorgd door een cateraar, want koken op het schip is niet mogelijk. Er gelden ook huisregels. Zo moeten de bewoners zich straks één keer per week melden met legitimatie (de meldplicht), zodat het COA weet wie er op de boot aanwezig zijn. In de hutten mag niet worden gerookt, geweld is uit de boze en op 10 uur moet het stil zijn. Uiteraard wordt ook verwacht dat de coronaregels worden gehandhaafd.

Vanuit de Goudse maatschappelijke gelederen worden inmiddels allerlei initiatieven ontplooid, licht woordvoerder Renate Elling van de gemeente Gouda toe. Breien, dagbesteding organiseren, misschien zelfs een stadswandeling. Hierover maakt de gemeente, die deze zaken coördineert, volgende week meer bekend.

Veilige-landers
Het COA weet nog niet precies wie er op het schip komen te wonen. Wel is met de gemeente afgesproken dat het geen ‘veilige-landers’ zijn; mensen die afkomstig zijn uit een veilig gebied. Het COA coördineert dit op korte termijn, want locaties worden gesloten en geopend, dit gebeurt aan de lopende band. Asielzoekers horen daarom pas twee dagen van tevoren waar zij naartoe zullen gaan. Voor de reder, de eigenaar van het schip, is de opvang gewoon een nieuwe ‘hotelklus’. Wordt het schip meestal gebruikt voor festivals, toeristen en offshore slapen, de komende twee maanden is de plek gereserveerd voor asielzoekers.

Na het bezoek van de journalisten komt een groep brandweerlieden aan boord voor een rondleiding. Later vanmorgen krijgen ook omwonenden de kans om een kijkje te nemen. Het wordt misschien even spannend, volgende week in de Korte Akkeren. Maar het COA oogt ervaren en zelfverzekerd. Wat de opvanglocatie betreft lijkt zo in elk geval sprake van een stabiele basis.

De redactie
Door: Peter Riphagen

     

21-12-2021 12:00