Bezoek aan GHZ

Column – Gezondheid is een groot goed. Als je jong bent dan sta je daar niet zo bij stil maar naarmate je ouder wordt begint er een soort van besef te komen. Nu ben ik iemand die in zijn leven wat rare dingen heeft meegemaakt op gezondheidsgebied en daardoor ook Column – Gezondheid is een groot goed. Als je jong bent dan sta je daar niet zo bij stil maar naarmate je ouder wordt begint er een soort van besef te komen. Nu ben ik iemand die in zijn leven wat rare dingen heeft meegemaakt op gezondheidsgebied en daardoor ook een aantal malen in ons Groene Hart Ziekenhuis is beland. Bezoeken met positieve kanten maar soms ook wat minder leuke ervaringen. Zo blijf ik mij verbazen over het betaald parkeren beleid van het GHZ. Een dagkaart kost bij het GHZ 10,50 euro terwijl dat op Klein Amerika 8 euro bedraagt. Per uur afrekenen kan ook, 1,50 euro voor het eerste uur, daarna €2,80 euro per uur! Net iets goedkoper dan de binnenstad (€2,90 per uur). Nu ga je echt niet voor je lol parkeren bij het ziekenhuis lijkt mij, dus dat je überhaupt moet betalen vind ik al bedenkelijk laat staan dat je er een commerciële business van maakt. Hoe zou dat voelen in de directiekamer van het GHZ als men de maandelijkse parkeerinkomsten bespreekt? Eten en drinken is ook zo’n dingetje. Een kop muntthee kost 2,75 euro en het aanbod gezond (vers fruit, yoghurt etc.) is zeer beperkt. Een paar verpakte broodjes voor Efteling-prijzen dat is het dan. Dit kan echt beter en moderner. Maar je komt natuurlijk voor de zorg. Bij de spoedeisende hulp zijn ze altijd lief en aardig voor je. Snel bloedprikken, bloeddruk meten, hartfilmpje en foto’s maken of ander onderzoek. De scenario’s zijn goed uitgewerkt en worden soepel afgedraaid. Dat geeft een veilig gevoel. Maar wat gebeurt er vervolgens met al deze gegevens? Ze zijn opgeslagen in de computers van het Groene Hart Ziekenhuis. Waarom krijg ik die niet mee? Kom je daags na je bezoek bij een andere hulpverlener terecht dan zullen ze alles opnieuw onderzoeken want jouw data zijn voor de andere hulpverlener niet beschikbaar. Toverwoord? Het mag niet van de AVG! Maar het zijn toch mijn gegevens? En ik geef nu ter plaatse toestemming. Nee, zelfs dat helpt niet. Er is een hogere macht die dit heeft besloten voor mij! Ergens onderweg is het recht op zelfbeschikking van mijn medische gegevens verloren gegaan in dit land. Wie is die hogere macht die voor mij denkt en bepaalt? Orgaandonatie na overlijden mag ik zelf bepalen maar toegang tot mijn eigen data als ik nog leef…dat is een te groot risico. Garro Wiersema 22-02-2019 19:40